Cene na berzama u periodu od 26. februara do 02. marta i promet u februaru 2018.

Najvažnije iz protekle nedelje: trgovina uz gratis lager, dešavanja na svetskim berzama + kretanje cena u februaru

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Ovu nedelju na „Produktnoj berzi“ karakteriše trgovina primarnih poljoprivrednih proizvoda sa klauzulom „gratis lager“ od 30 do 45 dana. Ovakva trgovina kukuruzom i pšenicom je karakteristična za izvoznu tražnju. Hladan talas sa snežnim pokrivačem koji je zahvatio Srbiju, pogoduje usevima u ovoj fazi vegetacije. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 1.750 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 35.607.000,00 dinara. U odnosu na prethodnu sedmicu količinski obim prometa je manji za 11,39 %, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 19,57%.

Kukuruzom se trgovalo sa klauzulom „gratis lager do kraja marta“ u cenovnom rasponu od 15,80 do 15,90 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prošlu nedelju može se reći da je došlo do rasta cene žutog zrna, što je posledica povećane tražnje. Ovo su mogući prvi signali da bi izvoz srpskog kukuruza Dunavom mogao da se intenzivira.

Hlebno zrno uzelo primat u trgovanju ove nedelje na organizovanom robnoberzanskom tržištu sa količinom od 900 tona. Pšenicom se trgovalo po cenama od 16,20 din/kg sa klauzulom „gratis lager do kraja marta“.

Zrnom soje se trgovalo sa klauzulom „gratis lager do kraja marta“ i „gratis lager do sredine aprila“ po cenama od 44,80 din/kg bez PDV-a (49,28 din/kg sa PDV-om).

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:


PRODEX

Berzanski index PRODEX je na dan 01.03.2018. godine bio na nivou od 202,82 indeksnih poena, što je nepromenjeno u odnosu na prethodnu nedelju.


SVETSKO TRŽIŠTE

Cene poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na vodećim robnim berzama:

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela 12,02%, a kukuruz je poskupeo 3,27%.

Nedostatak vlage u glavnim oblastima gajenja pšenice u SAD uticao je na kretanje cene pšenice.

Međutim, najveći uticaj na rast cena imale su velike kupovine od strane fondova.

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, soja je poskupela 2,46%, a sojina sačma je poskupela 4,54%.

Na cene sojinog kompleksa i dalje utiče suša u Argentini.

U Budimpešti u odnosu na prethodnu nedelju, kukuruz (majski fjučers) je pojeftinio 0,23%.

U Parizu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela 3,40%, a kukuruz je poskupeo 1,14%.

Cene u Parizu su, uz izvesno ublažavanje, pratile kretanje cena u SAD.

OBIM I STRUKTURA PROMETA NA PRODUKTNOJ BERZI U FEBRUARU 2018. GODINE

Februar mesec nastavlja da beleži negativne trendove najtrgovanijih poljoprivrednih robnoberzanskih kultura, kukuruza, pšenice i soje zrna. Poslednih meseci kao i tokom februra naše robe su i dalje nekonkurentne za izvoz na rumunsku luku Konstancu. Domaća roba se uglavnom izvozi u okolne zemlje koje su tradicionalno korisnici srpskih žitarica, a to su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija i Makedonija. Tržišni viškovi domaće robe, iako ovi nisu veliki obzirom na proslogodišnju sušu, moraće da sačekaju rast cena na svetskom tržištu ili korekciju cena na domaćem tržištu da bi mogle da krenu sa količinski većim izvozom. Za celokupno tržište robe koja se prometuje može se reći da je u fazi stagnacije.

Talas hladnog vremena sa snežnim pokrivačem koji je došao krajem meseca pogoduje usevima. Kako će dalje uticati vremenske prilike na domaće useve ostaje da vidimo u narednom periodu.

Ukupan promet preko „Produktne berze“ proteklog meseca je iznosio 4.725 tona robe, što je za 30,44% manje nego prethodnog meseca, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 107.158.750.00 dinara, odnosno za 24,66% manje nego u januaru.

Kukuruz

Cena kukuruza tokom čitavog meseca je beležila negativan trend. Početkom februara cena žutog zrna je iznosila 16,70 din/kg bez PDV-a, da bi na kraju meseca poslednja registrovana cena iznosila 15,50 din/kg bez PDV-a, što predstavlja pad cene tokom februra za 1,20 po kilogramu, odnosno 7,19%. Što se tiče ponderisane cene ona je iznosila 16,01 din/kg bez PDV-a (17,61 din/kg sa PDV-om), što je za 4,36% niža cena u odnosu na upoređujući podatak iz januara.

Pšenica

Pšenica kao i kukuruz beleži pad cena. Početkom meseca hlebnim zrnom se trgovalo po cenama od 17,30 din/kg bez PDV-a, koja je i poslednja registrovana cena. Međutim krajem meseca se trgovalo pšenicom sa klauzulama „gratis lager do kraja marta“ po 16,20 din/kg. Ponder cena pšenice je iznosila 17,30 dinara po kilogramu bez PDV-a (19,03 din/kg sa PDV-om), što predstavlja za 1,26% nižu ponderisanu cenu nego u januaru.

Soja

Soja zrno takođe je imala silazni cenovni trend tokom proteklog meseca. U prvoj polovini meseca ovom uljaricom se trgovalo po ceni od 47,20 din/kg bez PDV-a, da bi krajem meseca cena pala na 45,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena je iznosila 45,90 din/kg bez PDV-a (50,49 din/kg sa PDV-om), što je za 2,05% niža cena u odnosu na upoređujući podatak iz prethodnog meseca. Ovo je ujedno i najniža ponderisana cena soje zrna u poslednjih godinu dana.

Komentari