Klub 100P plus: Subvencije samo paorima kojima je to osnovno zanimanje

Vojislav Malešev, Foto: Medija centar Beograd

Upućen zahtev nadležnim organima da individualnim poljoprivrednicima treba omogućiti zakup zemlje i od pravnih lica

Klub poljoprivrednih proizvođača 100P plus, nakon održanog 15. Zimskog seminara na Tari, upoznao je javnost sa stavovima udruženja koje okuplja najnaprednije poljoprivrednike u Vojvodini. Predsednik Udruženja Vojislav Malešev kaže za AgroFin da se izneseni stavovi i sugestije odnose u najvećem delu na nacrt budućeg zakona o poljoprivrednom zemljištu, čija izrada je u toku. Na seminaru se razgovaralo i o drugim gorućim pitanjima koja u ovom trenutku tište poljoprivredne proizvođače.

Na izradi Nacrta zakona o poljoprivrednom zemljištu radi se već više od godinu dana, ali predlog još nije uobličen. Kakav je stav Udruženja po tom pitanju?

-Smatramo da Radna grupa oko izrade zakona treba da bude proširena kako bi predstavnici svih sektora poljoprivrede bili zastupljeni (povrtari, voćari…). Time bi se čuli i njihovi stavovi i primedbe na nacrt zakona. Isto tako, tražimo od nadležnih državnih organa da se maksimalno ubrza postupak donošenja zakona, navodi Malešev i dodaje da su predstavnici Kluba članovi Radne grupe i aktivno učestvuju u izradi ovog zakonskog akta.

Na seminaru se dosta razgovaralo o položaju i statusu poljoprivrednog gazdinstva danas?

-Od Ministarstva poljoprivrede tražimo da se, konačno, uredi Registar poljoprivrednih gazdinstava, sa ciljem da poljoprivrednici realno predstave ono čime na imanju raspolažu (obradive površine, članovi, broj grla stoke…). Takođe, zahtevamo da se u Registru jasno odredi ko se bavi isključivo poljoprivredom (dokaz uplata na PIO i socijalno osiguranje) i da takvi poljoprivrednici imaju prioritet, odnosno prednost pri dodeli podsticaja, naglašava Malešev.

On ističe i da individualnim poljoprivrednicima treba omogućiti zakup zemlje od pravnih lica, jer je to do sada važilo samo za poljoprivredno zemljište u vlasništvu crkava, manastira ili Ministarstva poljoprivrede.

Kakav je stav Udruženja oko cene agro-dizela za poljoprivrednike?

-Smatramo da Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo finansija zajednički treba da iznađu rešenje za umanjenje cene goriva koje se koristi u poljoprivredi. Svrha takvog rešenja jeste da poljoprivrednici dobiju gorivo po povoljnijim cenama i to isključivo za površine koje su upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kaže Malešev i napominje da je pre toga neophodno da se definišu potrebe za količinama goriva po jedinici površine, u zavisnosti od sektora biljne proizvodnje.

Na seminaru su se mogle čuti i primedbe poljoprivrednika koje se tiču poreza na prenos apsolutnih prava u prometu zemljišta?

-Zahtevamo od Ministarstva finansija da dâ precizno tumačenje načina određivanja poreza na prenos apsolutnih prava na promet zemljišta. To se u prvom redu odnosi na poljoprivredno zemljište koje se graniči sa građevinskim ili zemljište koje se vodi kao građevinsko, a koristi se za poljoprivrednu proizvodnju, s obzirom da se oko toga javljaju velike razlike između filijala, navodi Malešev.

Prema njegovim rečima, predlog Udruženja nadležnim organima je da se uvede oslobođenje za porez na prenos apsolutnih prava na promet zemljišta poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, za prvih kupljenih 30 hektara.

Komentari