Složene zadruge – kruna zadružnog organizovanja

Foto: Pixabay

Osnivanje ovih zadruga sigurno neće ići ni brzo ni lako, ali je dobro što je država stala iza takvog projekta kako bi zaživio u praksi

Poslednjih godina, posebno od donošenja Zakona o zadrugama 2016. godine, zadružnom organizovanju poljoprivrednika kod nas posvećuje se sve veća pažnja. To se naročito odnosi na nerazvijene sredine gde je poslovno povezivanje takozvanih malih poljoprivrednika, u današnjim društveno-ekonomskim uslovima privređivanja, više nego neophodno. Vlada Srbije je preko Kancelarije za regionalni razvoj podržala koncept osnivanja novih zadruga sa ciljem da se sačuva selo od daljeg propadanja. Osnovane su i prve složene zadruge „Složni voćari“ u Inđiji i „Naši voćari“ u Milićevom selu kod Arilja, koje su od države za konstituisanje i dalji razvoj proizvodnje podjednako dobile po 59.420.711 dinara.

Ministar bez portfelja Milan Krkobabić, na dodeli sredstava složenim zadrugama u decembru, istakao je da koncept kao i model formiranja složenih zadruga još uvek nije do kraja definisan.

-Složene zadruge teba da imaju jasan, transparentan i održiv koncept delovanja i poslovanja. Na njihovoj organizacionoj šemi i nadležnostima svakako će se u narednom periodu još dosta raditi. Osim što će se, povezivanjem proizvođača u zadrugama, baviti proizvodnjom i preradom, istraživanjem kvaliteta proizvoda i tržišta, želja nam je da takve zadruge istovremeno budu i izvozno orijentisane, istakao je Krkobabić uz napomenu da kao obrazac organizovanja i rada može da posluži iskustvo već postojećih zadruga i kooperativa u Sloveniji, Austriji, Italiji, Francuskoj…

U Vojvodini već duže vreme postoje specijalizovane povrtarske i voćarske zadruge. Jedna od najbolje organizovanih bez sumnje je ZZ „Voćar“ iz Novog Slankamena koja okuplja nešto više od 40 zadrugara i poseduje hladnjaču kapaciteta od 3.500 tona u ULO režimu. Poslednjih godinu-dve u nekoliko mesta na obroncima Fruške gore oformljeno je još nekoliko voćarskih zadruga. Da li one i na koji način mogu da se udruže i formiraju složenu zadrugu?

-Formalno-pravno mogu, ali je veoma bitno da pojedinačne zadruge, udruživanjem u složenu, ne izgube samostalnost i nezavisnost. Ukoliko bi se to dogodilo, koncept složenih zadruga bio bi doveden u pitanje. Sve u u svemu, složena zadruga treba da ostvari funkciju koju je Zakon o zadrugama ustvari namenio zadružnim savezima, ali se to kod nas još uvek u praksi ne primenjuje. To podrazumeva skladištenje, industrijsku preradu, izvoz, zadružnu samokontrolu odnosno reviziju, koja nije samo finansijska već celokupnog poslovanja svih zadruga, udruženih u složenoj, koje stvaraju i plasiraju zajednički proizvod, smatra Slobodan Sivčev, magistar ekonomije zadrugarstva.

Međunarodni konsultant Organizacije za hranu Ujedinjenih nacija (FAO) Miloš Milovanović smatra da složene zadruge mogu da se osnuju u bilo kom sektoru poljoprivrede i da je državni stimulans uvek dobrodošao.

-Udruživanje poljoprivrednika u zadruge pre svega treba da pokrenu sami poljoprivredni proizvođači. Oni u udruživanju moraju da prepoznaju sopstvenu korist i motiv. U svakom slučaju, dobro je što država taj proces, nakon dugog niza godina, pospešuje, a formiranje složenih zadruga će bez sumnje ojačati tržišnu poziciju poljoprivrednika, kaže Milovanović.


VIŠE ŠANSE U ZAJEDNIŠTVU

Poznato je da većina naših zadruga, sem iznimnih slučajeva, nema potencijal da sama finansira podizanje skladišta i instalira preradne kapacitete.

-Objedinjene u najmanje dve ili više zadruga, imaju daleko veće šanse da uvećaju vrednost svog proizvoda kroz preradu i uspešnije ga plasiraju na tržištu. Osnivanje složenih zadruga sigurno neće ići ni brzo ni lako, ali je svakako dobro što je država stala iza takvog projekta. Nadam se da će i lokalne samouprave imati razumevanja i pomoći da se one oforme, rekla je Jelena Nestorov-Bizonj, sekretar Zadružnog saveza Vojvodine.

Revitalizacija zadrugarstva u Srbiji, kroz evropski model složenih zadruga, trebalo bi da bude kruna zadružnog organizovanja. Država je, po svemu do sad urađenom u poslednjih godinu i po dana, očito voljna da taj proces pomogne. Na zadrugama, zadružnim savezima i lokalnim samoupravama je da pronađu najbolji način kako da ovu ideju realizuju i, što je najvažnije, ona zaživi u praksi.

Komentari