Veći budžeti za poljoprivredu u vojvođanskim opštinama

Foto: TO Apatin

Apatinska lokalna samouprava sredstva za pomoć agraru i poljoprivrednicima u ovoj godini povećala za 400 posto

Ovogodišnji nacionalni agrarni budžet, kao što je poznato, iznosi ukupno 52 milijardi dinara. Sa najnovijim izdvajanjem od 1,9 milijardi za regresirano gorivo, veći je za 9,2 milijarde dinara nego 2018. godine. Uprkos tome, iz državne kase, ipak, ni ove godine nije opredeljeno pet odsto nacionalnog budžeta za poljoprivredu. Sa usvajanjem Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju 2014. godine to je transparentno najavljivano, ali se svih ovih godina, prilikom usvajanja budžeta, preko toga uvek prećutno prelazilo.

Dobar deo lokalnih samouprava u Vojvodini, sagledavajući realno stanje na terenu, onakvim kakvo uistinu jeste, već godinama pomaže poljoprivrednicima sredstvima iz svoga budžeta. Sektori za poljoprivredu na opštinskom, a ponegde i na regionalnom nivou, usmeravaju finansijska sredstva kao i druge vidove pomoći prema poljoprivrednim proizvođačima sa ciljem da se, pre svega, održi, proširi i još više podstakne proizvodnja i istovremeno zadrže mladi u selima.

Opredeljenja za ulaganje u agrar od opštine do opštine su različita, u zavisnosti od njihove ekonomske snage. U opštinama Subotica, Sremska Mitrovica, Sombor, Kikinda… ulaganja u poljoprivredu su, manje-više, na nivou prošlogodišnjih. Veća izdvajanja za agrar, što posebno raduje, ove godine beleže i male opštine. Tako je apatinska lokalna samouprava u svom budžetu za pomoć poljoprivrednicima, od lanjskih dva, za ovu godinu izdvojila osam miliona dinara, što je povećanje za 400 posto!

-Za registrovana gazdinstva predvideli smo program sufinansiranja kupovine nove mehanizacije kao i uvođenje podsticaja malim poljoprivrednim domaćinstvima za nabavku repromaterijala, istakla je za AgroFin zamenica predsednika opštine Dubravka Korać, uz napomenu da će, na inicijativu velikog broja poljoprivrednih proizvođača, opština uskoro formirati Kancelariju za poljoprivredu koja bi ubuduće trebalo da sprovodi organizovanu i kontinuiranu podršku poljoprivrednicima.

I opština Inđija znatnije je povećala izdvajanja za razvoj poljoprivrede i sela. Ovogodišnji agrarni budžet iznosi 34 miliona dinara i veći je za četiri miliona od lanjskog. Program pomoći poljoprivrednicima i mera podrške sprovešće opštinska Agencija za ruralni razvoj. Kao i ranijih godina, u planu je sufinansiranje kupovine priključne mehanizacije, opreme za stočarstvo, voćarstvo i pčelarstvo, kao i regresiranje repromaterijala stočarima za veštačko osemenjavanje.

-Program uključuje i investicije manjeg obima u infrastrukturu, pre svega u uređenje atarskih puteva, regulaciju podsistema za navodnjavanje u Starom i Novom Slankamenu, rekla je direktorica Agencije za ruralni razvoj Ivana Pejović-Ševrt, uz napomenu da će i ove godine opština sufinansirati osiguranje useva poljoprivrednicima i posete sajmovima poljoprivrede u zemlji i inostranstvu.

Povećan interes opština za ulaganje u poljoprivredu, iako ponegde ima i obrnutih slučajeva, očito ukazuje da su nadležni na lokalnom nivou svesni da je agrarni budžet na nacionalnom nivou nedovoljan i tesan za sve želje. Nastojanjem da podstaknu razvoj i održivost poljoprivrede, opštine najneposrednije pomažu poljoprivrednicima, a istovremeno i osnažuju oživljavanje sela i zadržavanju mladih. Verujemo da će se ovaj trend ulaganja u poljoprivredu na lokalnom nivou nastaviti i da će pozitivnih primera, kao što je slučaj sa Apatinom, u narednim godinama biti sve više.

Komentari