Arapi među glavnim zemljoposednicima u Srbiji, Kostić kupio još 542 hektara

Foto: Elite Agro LLC

Elite Agro LLC preuzela je AL Rawafed Holding

Kompanija za proizvodnju žitarica Elite Agro LLC registrovana u Abu Dabiju preuzela je nedavno 100 odsto vlasništva u Al Rawafed Holdingu čime je nakon spajanja, arapska kompanija postala vlasnik 12.000 hektara oranica u Srbiji i ušla u grupu vodećih domaćih zemljoposednika.

Kako je nedavno objavljeno u rešenju o koncentraciji dve kompanije koje je izdala Komisija za zaštitu konkurencije, glavni konkurenti Arapa su sada Matijević Agrar sa oko 30.000 ha, MK Group Miodraga Kostića sa oko 25.000 ha, PKB nedavno prodat takođe arapskoj Al Dahri sa oko 18.000 ha, Almex sa 15.000 ha i Delta Agrar Miroslava Miškovića sa oko 12.000 hektara, navodi Nova ekonomija.

Komisija je dozvolila koncentraciju uz obrazloženje da koncentracija neće značajno uticati na tržišno učešće dve kompanije, u segmentu tri glavna proizvoda. Ove podatke je Komisiji dostavila kompanija Elite Agro.

Elite Agro je na srpskom tržištu 100 odsto vlasnik kompanije Yugo Ellite Agro koja je vlasnik Zobnatice iz Bačke Topole.

Al Rawafed u Srbiji je zajednička kompanija Vlade Srbije i istoimene arapske kompanije koja je formirana nekoliko meseci pre nego što je Vlada Srbije 2014. sa arapskom kompanijom sklopila posao o prodaji više srpskih poljoprivrednih kombinata.

Agrounija platila 1,5 milijardi dinara za BD Agro

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) objavila je da je kompanija BD Agro u stečaju iz Dobanovaca kao pravno lice prodata Agrouniji iz Inđije po početnoj ceni od 1,5 milijardu dinara, prenosi Dnevnik.

Vlasnik Agrounije je MK grupa Miodraga Kostića.

Najvažnija imovina BD Agroa je 542 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je 465 hektara u katastarskoj opštini Dobanovci.

U Dobanovcima je i više desetina objekata „BD Agroa” na više od 56.000 kvadratnih metara, a među kojima je 27 štala, mešaona stočne hrane, veterinarska stanica, laboratorija i poslovna zgrada – mlekara.

U oglasu za prodaju BD Agroa kao pravnog lica navedeni su i brojna poljoprivredna mehanizacija, oprema na farmi, više teretnih i putničkih vozila, kao i kancelarijska i druga oprema.