Da mladi ostanu na selu

Foto: Grad Novi Sad

Priveden kraju prvi konkurs Ministarstva poljoprivrede za mlade poljoprivrednike. Rešeno 667 zahteva, i dodeljeno 460 miliona dinara

Mladi poljoprivrednici, stari do 40 godina, po prvi put su, ove godine, dobili novac od Ministarstva poljoprivrede, na konkursu koji je bio „pripremljen“ specijalno za njih. Konkurs je, dodelom prvih ugovora o korišćenju sredstava, okončan danas u Novom Sadu, a novac je do sada dobilo 667, od ukupno prijavljenih više od 700 poljoprivrednika. Na račune mladih zemljoradnika, ne starijih od 40 godina, slilo se više od 460 miliona dinara.

Minsitar Branislav Nedimović je ovom prilikom najavio kako ministarstvo neće stati na ovom konkursu, i da se već za sledeću godinu priprema veći broj „start ap“ kredita, ciljano, za ovu kategoriju poljoprivrednika.

– Drago mi je što su u Upravi za agrarna plaćanja imali sluha za ovu meru, a nadam se da smo i ovim skupom uspeli da razbijemo mišljenje kako na konkursima novac niko ne dobija – istakao je Nedimović. – Dodelili smo malo manje od četiri miliona evra, tako da je, u proseku, svaki od korisnika dobio oko 7.000 evra. Cilj nam je da sa ovakvim merama nastavimo, ali da ih usmerimo ciljano, u krajeve u kojima je potrebna veća podrška, i onom delu mladih poljoprivrednika, kojima je novac najpotrebniji.

Nedimović je, takođe, naveo kako se na konkurs javilo najviše poljoprivrednika iz Severnobačkog okruga, a da su po broju zahteva, odmah iza njih bili Južnobački i Sremski okrug.

– Najprijatnije iznenađenje je veliki broj poljoprivrednika iz Topličkog i Moravičkog okruga, koji su takođe konkurisali – istakao je Nedimović. – Nadam se da smo i na ovaj način razbili nepoverenje koje vlada, kada su ovakvi konkursi u pitanju.

Najčešće tražene investicije za koje su mladi poljoprivrednici konkurisali su, inače, kvalitetna priplodna grla, rasni bikovi, šilježice, kao i nazimice. Kad je reč o mehanizaciji, veliko interesovanje je bilo za nabavku atomizera, traktorskih prskalica, priključnih rasipača mineralnog đubriva, plugova i vučenih tanjirača, setvospremača, cisterni za distribuciju tečnog stajnjaka, opreme za mužu, kao i konstrukcija za plastenike i opremu za navodnjavanje „kap po kap“…

Među korisnicima sredstava sa konkursa bio je i Perica Šarčević, mladi poljoprivrednik iz Đurđina, pored Subotice, koji će znatno lakše obrađivati svojih 100 hektara zemlje, pošto je novac sa konkursa utrošio kako bi kupio novu žitnu sejačicu.

– Naravno da će mi biti lakše da obrađujem zemlju, a ova pomoć je dobro došla, posle teške godine iza nas – bio je jasan Šarčević. – Deo novca sam dobio od države, drugi deo je kredit a sejačica je već stigla…

Slično razmišlja i Suzana Tomić iz Stapara, koja je sa suprugom podigla zasad lešnika na jednom hektaru, i koja sredstvima ministarstva planira da kupi frezu i kosačicu.

– Ova nabavka omogućiće nam da lakše radimo i da, naravno, stvorimo uslove za bolji rod – bila je jasna Tomićeva.


PRIORITETI

Foto: Grad Novi Sad

Ministar Nedimović najavio je kako će sledeće godine prioriteti ministarstva poljoprivrede biti vezani pre svega uz dalji razvoj sela i podizanje konkurentnosti domaće poljoprivrede.
– Uz nove „start ap“ kredite, tu će biti mere elektrifikacije njiva, kao i podrške projektima navodnjavanja – istakao je Nedimović. – U planu je, takođe, da se i prerađivačkoj industriji pomogne da bude što konkurentnija.


POKRAJINA

Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, podsetio je kako je i Pokrajinska vlada imala sličan konkurs, na kojem je dodeljeno 100 miliona dinara.
– Imali smo 92 ugovora, a kompletan konkurs sa učešćem samih poljoprivrednika, vredan je oko 155 miliona dinara – bio je jasan Radivojević. – Od 92 zahteva, čak 44 su podnele žene, a 23 zahteva stigla su od poljoprivrednika mlađih od 25 godina. Plan nam je da sledeće godine u budžetu za ove namene izdvojimo duplo više sredstava.