Elektronski sistem prijave sezonske radne snage u poljoprivredi

Foto: Pixabay

Očekuje se da eliminisanjem rada “na crno” država budžetske prihode godišnje uveća za 15 miliona evra

Od 7. januara počeo je da radi softver za prijavu sezonskih radnika. On će biti dostupan najpre za prijavu radnika u poljoprivredi, a ako se sistem pokaže uspešnim i bude funkcionisao u praksi, primenjivaće se i na sektore turizma i građevinarstva. Softver je deo „paketa“ koji će omogućiti punu primenu Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u pojedinim delatnostima, koji je usvojila Skupština Srbije krajem juna 2018. godine.

Na službenom sajtu NALED-a (Nacionalne alijanse za ekonomski razvoj), inicijatora ovog zakonskog rešenja, kaže se da će, osim 80.000 sezonskih radnika u poljoprivredi, kojima će poslodavac morati da plaća poreze i doprinose, korist imati i država. Očekuje se da država budžetske prihode na taj način uveća za 15 miliona evra. Pored punije kase, nadležni će, primenom Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u pojedinim delatnostima, takođe pokušati da smanje sivu zonu u poljoprivredi, gde je čak 95 odsto radnika zaposleno „na crno“.

Zakon predviđa i to da će poslodavci biti obavezni da prijavljuju i odjavljuju sezonske radnike elektronskim putem Poreskoj upravi i to prvog dana angažovanja, a najkasnije do 10 časova prepodne. Važna stavka je i to što će poslodavac moći da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana tokom kalendarske godine, odnosno najviše 120 radnih dana godišnje.