Izvoz srpskog agrara u EU 2018. 1,3 milijarde evra

Foto: Twitter @FabriziSem

Fabrici: Važno da Srbija obezbedi preuzimanje standarda o bezbednosti hrane

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je danas da Vlada Srbije ulaže velike napore u borbi za bolji kvalitet hrane, što se, prema njegovim rečima, već odražava i na izvoz Srbije.

„U poslednjih devet godina utrostručen je izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u EU koji je samo prošle godine iznosio 1,3 milijarde evra“, rekao je Fabrici na konferenciji „Bezbednost hrane – Budućnost zdrave Srbije“.

On je ukazao da je zajednička poljoprivredna politika EU, kojoj i Srbija kao zemlja kandidat teži, jedna od najsloženijih, najskupljih i najuspešnijih politika EU koja je omogućila da to tržište bude jedno od najboljih za proizvodnju i izvoz hrane u svetu.

Zbog toga je, kako je istakao Fabrici, važno da Srbija obezbedi preuzimanje standarda o bezbednosti hrane koji su i tema poglavlja 12.

On je kazao da bez obzira na dosadašnji sistem usklađenosti Srbije sa zahtevima prehrambenog tržišta EU, treba da se ulaže još napora.

„To se, pre svega odnosi na izradu nacionalne strategije koja bi sadržala pravne tekovine EU u oblasti bezbednosti hrane, potom jačanja administrativnih kapaciteta kao što su obuka i zapošljavanje inspektora i kontrola hrane na granicama koja bi trebalo da bude predvidiva i da analizira rizike uz obezbeđivanje visokog stepena prohodnosti robe u oba smera“, rekao je Fabrici.

EU će, kako je dodao, nastaviti da pomaže Srbiju u toj oblasti i do sada je obezbedila 35 miliona evra za bolji sistem bezbednosti hrane.

Brnabić: Država mora da obezbedi da hrana bude bezbedna

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na konferenciji da je Srbija izabrala otvoren i savremen pristup uspostavljanju sistema bezbednosti hrane, koji je komplementaran ne samo sa evropskim pravilima, već i međunarodno prihvaćenim standardima, bez kojih ne postoji mogućnost trgovine hranom na svetskom nivou.

Direkcija za nacionalne referentne laboratorije je, kako je navela, prva akreditovana laboratorija za kontrolu mleka koja je pravi primer modernizacije i reformi koje se sprovode u toj oblasti.

„Iz budžeta smo za opremu laboratorije izdvojili oko tri miliona evra i ona je u potpunosti opremljena u skladu sa standardima EU“, rekla je premijerka i zahvalila evropskim partnerima na podršci i saradnji na tom projektu.

Najavila je otvaranje fizičko-hemijske laboratorije gde će biti ispitivan kvalitet hrane i otklanjane sumnje koje se pojave u lancu bezbednosti hrane. Laboratorija bi, kako je rečeno, trebalo da bude otvorena u julu odnosno avgustu ove godine i u njoj će se ispitivati, pored ostalog, nivo aflatoksina, kvalitet mesnih prerađevina i ostaci pesticida u voću i povrću.

A ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović istakao je da je Ministarstvo dobilo odobrenje da zaposli 71 novog poljoprivrednog inspektora koji će, kako je rekao, biti prva linija odbrane u borbi za bezbednost hrane.

„Oni će biti raspoređeni u uprave za zaštitu bilja i za veterinu i radiće na čitavoj teritoriji Srbije sa naročitim akcentom na glavne granične prelaze na kojima se unosi hrana u Srbiju kao što su Gradina, Horgoš i Batrovci“, precizirao je Nedimović.