Jubilarni 15. SPIT u Kaću: Dron snimao rad mašina

Fotografije: AgroFin

Posetioci su imali prilike da razgledaju i vide demonstraciju rada 180 mašina 40 stranih i domaćih proizvođača

Na parceli porodičnog gazdinstva Malešev održan je 15. jubilarni klupski SPIT, smotra traktora, poljoprivrednih mašina i noviteta u agrotehnici. Organizator manifestacije, po tradiciji, je Udruženje poljoprivrednika 100P plus, a održavanje skupa, kojem je prisustvovalo oko 800 poljoprivrednika iz svih krajeva Vojvodine, pomogli su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Sekretarijat za privredu Grada Novog Sada, čiji predstavnici su otvorili SPIT.

-Grad Novi Sad svesrdno godinama pomaže svoje poljoprivredne proizvođače, posebno mlade poljoprivrednike. Isto tako, i one koji se opredeljuju za organsku proizvodnju hrane. Ova manifestacija je prilika da poljoprivrednici razmene iskustva i na licu mesta se upoznaju sa brojnim novitetima u poljoprivredi, istakao je Milorad Radojević, gradski sekretar za privredu i napomenuo da će Grad Novi Sad i ubuduće pomagati ovu i slične manifestacije.

Posetioci SPIT-a imali su prilike da razgledaju 180 mašina oko 40 stranih i domaćih proizvođača. Traktoristi su neposrednim radom demonstrirali umeće rukovanja najsavremenijim tipovima četvorotočkaša kao i korišćenja priključnih mašina. Održane su i radionice o različitim sistemima obrade zemljišta, koje su vodili stručnjaci PSS Tamiš iz Pančeva.

-Ovakvu vrstu edukacije poljoprivrednici mogu da vide samo na ovoj i sličnim manifestacijama. Istovremeno, organizatori omogućavaju svim zainteresovanima da svaku mašinu neposredno isprobaju i od stručnjaka dobiju sva neophodna objašnjenja, izjavio je za AgroFin Vojislav Malešev, predsednik Udruženja poljoprivrednika 100P plus.

Posebnu pažnju učesnika SPIT-a privukao je dron Jonatana Tatjaka iz Bačkog Petrovca koji je snimao rad mašina iz vazduha. Nekoliko predstavnika proizvođača mašina iz inostranstva izrazilo je želju da snimi rad traktora i mašina. Posao je, uz neposrednu pogodbu, sklopljen na licu mesta.

Za posetioce su održana i takmičenja u bacanju akumulatora s ramena, brzini prenošenja vreća mineralnog đubriva, tombola…