Ministar: Neće biti preregistracije traktora

Foto: MUP Srbije

„Ne želimo da poljoprivredne proizvođače izlažemo dodatnim troškovima“

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović najavio je danas da će predložiti Vladi Republike Srbije nove izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, na osnovu kojih poljoprivredni proizvođači neće morati da preregistruju traktore i poljoprivredne mašine kojima su izdate trajne registracije i stare registarske tablice.

-Predložićemo da se izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima predvidi da stare tablice i potvrde važe i dalje uz posedovanje odgovarajuće potvrde o tehničkoj ispravnosti, što je i do sada bila zakonska obaveza. Obaveza da se traktori i poljoprivredne mašine preregistruju doneta je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima koji je usvojen još 2009. godine, a primena te odredbe je trebala da počne 03. aprila ove godine. Izmenama Zakona koje ću predložiti ukinućemo odluku o preregistraciji traktora i poljoprivrednih mašina, jer ne želimo da poljoprivredne proizvođače izlažemo dodatnim troškovima, izjavio je Stefanović.

Ministar je dodao da će vlasnici morati da poseduju jedino potvrdu o tehničkoj ispravnosti, što je i do sada bila zakonska obaveza, jer je cilj da ta vozila budu sigurna i ispravna, pre svega zbog bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.