MK Group najveći izvoznik u agraru

Foto: Pixabay

Iz Srbije lani izvezeno više od 2,5 miliona tona žitarica i uljarica. Uz „MK grupu“ izvoznici i „Delta agrar“ i „Konzul“

Srpski agrar je 2017. godine u Evropu i ostatak sveta izvezao više od 2,5 miliona tona žitarica i uljarica, a podaci Udruženja „Žita Srbije“ pokazuju kako je kompanija „MK Group”, sa svojim članicama „MK Commerce” i „Agroglobe” zaslužna za čak trećinu ukupnog izvoza

Vodeće mesto u izvozu žitarica, kako je objašnjeno na sednici Upravnog odbora ovog strukovnog udruženja, zauzela je kompanija „MK Group” sa svojim kompanijama članicama.

– Ukupan izvoz svih žitarica u Srbiji za 2017. godinu iznosio je 1,7 miliona tona, od čega je gotovo 25 odsto izvoz koje su ostvarile kompanije koje pripadaju Miodragu Kostiću – navedeno je na sednici UO ovog udruženja. – Prvi sledeći izvoznici sa liste su kompanije „Delta Agrar” sa 205.911 tona i „Konzul”, sa 165.396 tona.

Glavni izvozni proizvod Srbije, i pored smanjenog prinosa, koji je posledica sušne prošle godine, i dalje je kukuruz sa izvezenih 1,7 milionom tona. U izvozu kukuruza 2017. godine učestvovalo je 192 izvoznika, među kojima su članice „MK Group” – „MK Commerce” i „Agroglobe” ostvarile više od petine ukupnog izvoza, dok je preostalu količinu izvezlo 190 kompanija među kojima su „Delta Agrar”, „Konzul”, „Vimeksium”, „Mat-Agro”, „Ćirić i sin”…

Od izvezenih 1,7 miliona tona, kako kažu u Udruženju „Žita Srbije“, Dunavom je otpremljeno oko 1,1 miliona tona, što čini gotovo 64 odsto ukupnog izvoza. Preostalih 36 odsto otpremljeno je železnicom i kamionima, a najveća izvezena količina otpremljena u Rumuniju, dok su Italija i BiH na 2. i 3. mestu kao zemlje uvoznici našeg kukuruza.

– Kada je reč o pšenici, prošle godine je izvezeno 511.154 tona ove najznačajnije žitarice – jasni su u Udruženju. – Među najvećim izvoznicima i ove žitarice ponovo se nalaze kompanije članice „MK Group” sa više od 10 odsto izvoza srpske pšenice. Treba dodati da je izvoz brašna iznosio 235.457 tona što preračunato na zrno daje količinu od 306.094 tona pšenice.

Na prvom mestu po izvozu brašna našao se i ovog puta „MK Group”, odnosno njena članica – „Žito Bačka” iz Kule sa količinom od skoro 40.000 tona izvezenog brašna. Drugu i treću poziciju u izvoznom bilansu zauzimaju „Mitsidest Point” iz Sremske Mitrovice i „MB Komerc” iz Rume sa 3.5 puta manjim količinama.

Soje je lani, prema podacima „Žita Srbije“, izvezeno 114.591 tona, a uvezeno 151.806 tona, tako da to Srbiju čini neto uvoznikom soje u količini od 37.215 tona. Kompanije koje su ostvarile najveći izvozni rezultat su „RWA Srbija”, „Delta”, „Konzul” i kompanije članice „MK Group“.

Odlične izvozne rezultate komentarisao je i Nemanja Vuković, član borda direktora kompanije „MK Group” zadužen za poslovanje iz domena agrara.

– Još jednu godinu u nizu potvrđujemo da smo stabilan partner naše zemlje u spoljnotrgovinskoj razmeni – istakao je Vuković. – Nastojimo da budemo dobar ambasador u svim zemljama u koje plasiramo naše proizvode. Rezultati koje su ostvarile kompanije „MK Commerce” i „Agroglobe”, pozicionirale su „MK Group“ na vodeću poziciju izvoznika žitarica iz Srbije.


REJTING

Vuković je istakao i da je kreditni rejting BB- koji je vodeća svetska rejting agencija „S&P global” nedavno dodelila „MK grupi” još jedna potvrda kredibiliteta i stabilnosti poslovanja agrarnog segmenta ovog holdinga.
– Želim da istaknem da je naša kompanija jedina u Srbiji koja ima kreditni rejting za poslovne aktivnosti iz domena agrara koje sprovodi u Srbiji – zadovoljan je Vuković.