MK Grupa ponovo najveći izvoznik domaćeg agrara

Foto: MK Grupa

Pored izvoza sirovina, MK Grupa prednjači i po pitanju izvoza gotovih proizvoda od pšenice

Ukupan izvoz svih žitarica i uljarica u Srbiji tokom 2018. godine iznosio je 2,9 miliona tona, a članice MK Grupe, na čelu sa kompanijom Agroglobe, izvezle su zajedno više od 500.000 tona, čime su postale najveći izvoznik ovih sirovina.

Kada je u pitanju najzastupljenija svetska ratarska kultura – kukuruz, u ukupnom izvozu na našem tržištu učestvuje 195 kompanija, među kojima Agroglobe sa ostalim članicama MK Grupe ostvaruje petinu, odnosno izvozi 239,138 tona ove žitarice, navodi se u saopštenju MK Grupe.

Tokom prethodne godine, Dunavom je otpremljeno 765,000 tona, dok je ostatak ukupnog izvoza – 41,76 odsto prebačeno železnicom i kamionima.

Najveća količina kukuruza iz Srbije otišla je u Rumuniju, a za njom, najveći uvoznici su Bosna i Hercegovina, kao i Italija.

Tokom 2018. godine najveći uvoznici soje iz Srbije bili su Rusija, Nemačka i Rumunija, a gotovo trećinu ukupnog izvoza od 70.078 tona ove uljarice obezbedile su kompanije iz MK Grupa sistema.

Godina za nama je rekordna po pitanju izvoza pšenice, budući da je izvezeno čak 1.202.317 tona.

MK Grupa, sa svojim članicama u samom je vrhu pšeničnih izvoznika, sa zajedničkim izvozom od gotovo 200.000 tona u zemlje regiona, ali i u Rumuniju, Austriju i Italiju.

Pored izvoza sirovina, MK Grupa prednjači i po pitanju izvoza gotovih proizvoda od pšenice.

Izvoz brašna Srbije tokom 2018. godine iznosio je 176.112 tona, od 98 izvoznika iz naše zemlje, lidersku poziciju, sa više od 22.000 tona drži Žito Bačka Kula koja takođe posluje u okviru MK Grupa sistema.

„Agroglobe ove godine proslavlja jubilej – 15 godina postojanja, tokom kojih je izrastao u jednog od najvećih izvozno orijentisanih firmi iz domena agro poslovanja“, izjavio je Božidar Kostić, direktor Agrogloba.

On je rekao da je ponosan na ostvarene rezultate i što je ostvaren ne samo najveći izvoz sirovina već i gotovih proizvoda.

„Ovakva izvozna strategija nije značajna samo za našu grupaciju već i za celu državu koja na ovaj način generiše veći BDP“, istakao je Kostić.

Kukuruz i pšenica su strateški važne kulture za razvoj agrara u Srbiji, poručuju iz MK Grupe i dodaju da ove dve žitarice predstavljaju samo deo useva Agrarne divizije te grupacije, koja samostalno obrađuje više od 15 različitih useva na 27.000 hektara zemlje.

Od ukupne površine koju obrađuje MK Grupa 40 posto je pod sistemima za navodnjavanje, što je značajno iznad proseka u Srbiji, zaključuje se u saopštenju.