NAP Srbije nezadovoljna cenom suncokreta

„Ponuđena cena ne pokriva troškove proizvodnje“

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije izrazila je nezadovoljstvo odnosom uljara prema poljoprivrednicima u Srbiji i ponuđenom cenom od 28,5 dinara po kilogramu.

Ovo udruženje smatra da je ponuđena cena ispod realne tržišne vrednosti i da predstavlja rezultat kartelskog ponašanja, dogovaranja cena i novouspostavljenih monopola u preradi i izvozu suncokreta.

„Najveća uljara u Srbiji vrši pritisak na ostale uljare da izađu sa istom niskom cenom, iako je sama u prednosti u odnosu na njih, s obzirom na manje troškove u procesu proizvodnje ulja“, navela je NAP Srbije i dodala da cena suncokreta ispod 35 dinara po kilogramu nije realna.

Asocijacija je istakla i da ponuđena cena ne pokriva troškove proizvodnje i da će, ukoliko se hitno ne reaguje, delovati destimulišuće na poljoprivredne proizvođače da se u budućnosti opredeljuju za ovu, za Republiku Srbiju, značajnu kulturu.

„Zahtevamo od Vlade Republike Srbije, Ministarstva trgovine i Ministarstva poljoprivrede da se uključe u rešavanje ovog gorućeg problema i zajedno sa uljarama i poljoprivrednim proizvođačima pokušaju da pronađu hitno rešenje. U suprotnom, poljoprivrednici okupljeni u Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije biće prinuđeni da se opredele na nepopularne mere i načine iskazivanja nezadovoljstva“, zaključuje se u saopštenju NAP Srbije.