Nedimović: Tenis će doći kad prođe afrička svinjska kuga

Foto: RTV screenshot

„Ja se nadam da će doći i daće Bog da dođe“

Davanje u zakup oko 3.000 hektara državnog zemljišta u Zrenjaninu nemačkom Tenisu sud je osporio „samo iz proceduralnih“ razloga i to će biti otklonjeno, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za RTV, izražavajući nadu da će nemački gigant klanične industrije ipak doći u Srbiju.

Na pitanje urednice „Pravog ugla“, zbog čega je onda država odložila na godinu dana investiciju Tenisa kod Kikinde, gde sudski ništa nije sporno, Nedimović je rekao da je glavni problem nedolaska Tenisa zapravo – afrička svinjska kuga.

Na opasku novinarke da to objašnjenje nije uverljivo, jer odlaganje traje prilično dugo, Nedimović je rekao da „treba pogledati preko plota“ i naveo primere Poljske, Češke, Austrije, Mađarske i Rumunije gde afrička svinjska kuga traje godinama.

„Ja se nadam da će doći i daće Bog da dođe“, rekao je ministar, a na pitanje „Kad će doći?“ odgovorio: „Čim otklonimo ove probleme i čim se pokaže da u ovom delu Evrope nema više problema sa afričkom kugom svinja“.

Komentarišući svoju izjavu od pre nekoliko meseci da niko ne treba da se boji poplava, a poplave su se ipak dogodile, Nedimović je rekao da se ta izjava odnosila na poplavni talas koji je u tom trenutku pretio, a ne na narednih 200 godina.

Što se utvrđivanja nastale štete od poplava tiče lokalne komisije to već rade, a negde, kao u Trsteniku, su već završili. U Kraljevu će početi od petka, Lučane čeka pomoć u ljudstvu iz Čačka, a stočarima je poslata hrana iz robnih rezervi i donacija i biće pomoći u gorivu.

Ministar je potvrdio da će od sredine jula početi dodela subvencionisanih kredita za kupovinu oranica, do 50.000 evra po domaćinstvu, sa dva posto godišnje kamate i rokom otplate od 20 godina, bez učešća, i da se samo čeka odobrenje te kreditne linije od NBS.

Ministarstvo će, rekao je on, zajedno sa Poštanskom štedionicom imati promotivne akcije gde će zainteresovani moći da saznaju više o tim kreditima.