Od 2020. godine novi model zahteva za subvencije

Foto: MPŠV

Radi se na softveru koji će omogućiti da poljoprivrednici zahteve umesto u Beogradu podnose u svojim opštinama

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ovih dana, obilazeći nekoliko opština u centralnoj Srbiji, opširnije je govorio o agrarnom budžetu i planovima resornog ministarstva za narednu 2019. godinu.

– Budžet je razvojni i investicioni, okrenut u najvećem delu stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu, praktično onim granama poljoprivrede koje nose veću dodatu vrednost, istakao je Nedimović.

Poljoprivrednici su, podvukao je ministar, posebno zainteresovani za dobijanje subvencija od države. One će se i naredne godine isplaćivati po dosadašnjem modelu, ali već od 2020. za zahteve se više neće ići u Beograd već će se podnositi u opštinama.

– Radi se uveliko na softveru koji bi podržao takvu mogućnost, nešto slično kao što je izdavanje elektronskih građevinskih dozvola. To praktično znači da će poljoprivrednici u svakom momentu moći da vide svoj predmet, šta se dešava sa njim i kada mogu da očekuju isplatu subvencija, rekao je Nedimović uz napomenu da je za ovaj poduhvat potrebna dodatna sinergija između Ministarstva poljoprivrede i lokalnih samouprava.