Poljoprivrednici lane potrošili 135 miliona evra za uvoz mehanizacije

Foto: Pixabay

Najveće interesovanje vladalo za kombajne, traktore i priključne mašine i opremu

Na do sad raspisanim pozivima pretpristupne pomoći Evropske unije IPARD program naši poljoprivrednici pokazali su, što je i očekivano, najveće interesovanje za poljoprivrednu mehanizaciju. Stoga i ne čudi što je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prvo rešenje iz IPARD programa uručio voćaru Dragiši Kovačeviću u Stejanovcima kod Rume. Resorni ministar je najavio da će do kraja godine biti još nekoliko poziva za IPARD sredstva od kojih se dobar deo odnosi na nabavku novih traktora i poljoprivredne mehanizacije.

Da podsetimo da su, osim IPARD-a, našim poljoprivrednicima za kupovinu traktora i priključnih mašina na raspolaganju i sredstva iz Nacionalnog programa ruralnog razvoja, razvojnih fondova Srbije i Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu…

-Lane je bilo dosta podsticaja od strane države kao i raznih fondova, što je za svaku pohvalu. To je velikom broju poljoprivrednika omogućilo da obnove mehanizaciju i samim tim povećaju produktivnost u radu. Odrazilo se to, uprkos sušnoj godini, i na veće prinose, posebno ratarskih kultura, istakao je na 15. Zimskom seminaru Kluba poljoprivrednika 100P plus Marko Stojanović, generalni sekretar Udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Stojanović je, na osnovu izveštaja dobijenih od Uprave carina, izneo podatke o uvozu poljoprivredne mehanizacije i opreme u 2018. godini:

-Poljoprivrednici su za kupovinu poljoprivredne mehanizacije potrošili ukupno 135 miliona evra. Nešto malo više od sto miliona evra odnosi se na novu, a 35 na nabavku polovne mehanizacije, rekao je Stojanović i dodao da je među poljoprivrednim proizvođačima najveće interesovanje vladalo za kombajne, zatim traktore i priključne mašine.

Veliku pomoć za kupovinu mehanizacije u poslednje tri godine poljoprivrednicima u Vojvodini, na osnovu programa Vlade Mađarske, daje Fondacija “Prosperitati”. Za poslednje tri godine izdvojeno je 110 miliona evra pomoći za programe i projekte u raznim oblastima agrobiznisa i preduzetništva. Na oficijelnom sajtu fondacije stoji da se od 7.000 zahteva za donaciju čak oko 4.000 se odnosi na poljoprivrednu mehanizaciju.

-Svi poljoprivrednici koji su dobili pomoć od fondacije za kupovinu poljoprivrednih mašina i opreme u obavezi su da ih u svom vlasništvu čuvaju najmanje pet godina, rekao je Balint Juhas, rukovodilac Fondacije “Prosperitati”, uz napomenu da su sredstva dodeljivana transparentno i po zakonima i propisima države Srbije i da će tako biti i ubuduće.