Privredno pčelarstvo u usponu

Foto: Pixabay

Izvoz meda u 2017. povećan za 7 odsto u odnosu na 2016. godinu

Firme registrovane za izvoz meda i proizvoda od meda prošle godine izvezle su 2.538 tona meda u vrednosti 9,8 miliona dolara, najviše u Italiju, Norvešku i Nemačku, objavila je Privredna komora Srbije.

Iako proizvodnja meda lane nije bila rekordna zbog nepovoljnijih vremenskih uslova i kiše u periodu cvetanja bagrema, pčelari su zadovoljni postignutim izvoznim rezultatima, jer je izvoz u 2017. godini veći za 7 odsto nego 2016. godine. U Srbiji se očekuje i rast broja košnica, jer se sve više ljudi bavi pčelarstvom. Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, 2016. u Srbiji je bilo 792.000 košnica, za 17 odsto više nego godinu ranije.

Srpski med je posebno kvalitetan, a izvoz na velika i zahtevna tržišta potvrda je kvaliteta našeg proizvoda. Najveća izvozna tržišta za domaći med su Italija, Norveška i Nemačka, a postepeno se otvaraju i druga tržišta, kao što su Švajcarska, Španija i Francuska.

Med je u perspektivi velika izvozna šansa Srbije jer je čitava zemlja pogodna za razvoj pčelarstva. Glavna dobit u ovoj privrednoj grani nije samo proizvodnja meda, već i oprašivanje biljnih kultura. Istraživanja u svetu potvrdila su da se pravilnom upotrebom pčela u oprašivanju, uz ostale mere, prinos povećava od 60 do čak 100 procenata.

U Privrednoj komori Srbije već deceniju i po aktivna je Grupacija za pčelarstvo i proizvodnju meda koja okuplja sve relevantne privredne subjekte iz ove branše. Nizom inicijativa i aktivnosti, Grupacija podržava unapređenje razvoja i jačanje domaćeg pčelarstva.