Prva Srpska Žitarska Konferencija u Beogradu

Foto: Pixabay

Predstavnici FAO daće svoje viđenje uticaja klimatskih promena na buduću proizvodnju pšenice i kukuruza

U okviru zajedničkog projekta Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica Srbije „Žita Srbije“, Evropske banke za obnovu i razvoj i Agencije za hranu i poljoprivredu UN (FAO), u Beogradu će 31. oktobra biti organizovana prva Srpska Žitarska Konferencija “SERBIA GRAIN CONFERENCE 2019”. Više od 200 učesnika skupa imaće prilike da se upozna sa prognozama i procenama proizvodnje žitarica i uljarica u svetu i regionu u ekonomskoj godini koja je počela 1. oktobra.

-Eminentni stručnjaci iz Internacionalnog žitarskog saveta kao i eksperti FAO govoriće o najnovijim trendovima na svetskom tržištu žitarica i prognozama proizvodnje i plasmana za period do 2025. godine. Biće izneti i najsvežiji podaci o ovogodišnjoj količini izvezene pšenice, kukuruza, suncokreta, soje i uljane repice, a istovremeno razgovaraće se o svim problemima sa kojima se suočavaju izvoznici žitarica u Srbiji, kaže Vukosav Saković, direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica Srbije „Žita Srbije“ koje je, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, neposredni organizator skupa.

U drugom tematskom delu konferencije sa posebnom pažnjom očekuje se izlaganje direktora Internacionalnog žitarskog saveta Arnuda Petita o uticaju Crnomorskog regiona na svetsku ponudu i potražnju žitarica. Najavljeno je da će predstavanik FAO govoriti o uticaju klimatskih promena na proizvodnju pšenice i kukuruza, a očekuju se i zanimljiva izlaganja više eksperata o skladišnim kapacitetima, rečnoj infrastrukturi, lukama i problematici logistike prevoza žitarica.

Konferencija će, kako je predviđeno, biti završena predavanjem o razvoju i funkcionisanju robnih berzi u Srbiji u svetlu nedavno usvojenog Zakona o robnim berzama.

KONTAKT I AGENDA

Prva Srpska Žitarska Konferencija „SERBIA GRAIN CONFERENCE 2019“ biće održana u četvrtak, 31. oktobra, u hotelu Hilton u Beogradu.

Upit za uslove učešća na konferenciji slati na: Sunčica Savović, serbiagrainconference@gmail.com ili na zitasrbije@gmail.com sa naznakom „SERBIA GRAIN CONFERENCE 2019“, nakon čega će vam mejlom biti dostavljene sve neophodne informacije.

Program konferencije

Rezervacija Hotel Hilton