Prvi sajam poljoprivrede „AgroSirm“ u Sremskoj Mitrovici

Prvi sremski poljoprivredni sajam nastao je iz ideje od prošle godine kada su organizovali izložbu poljomehanizacije

Prvi poljoprivredni sajam Srema „AgroSirm“ biće održan od 12. do 13. oktobra na Hipodromu Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici.

Sajam organizuju Grad Sremska Mitrovica, KPZ Sremska Mitrovica i PKS Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga, a kako prenosi portal SirmiumInfo, očekuje se da već ovaj prvi sajam bude međunarodni i da ga poseti rekordan broj poljoprivrednih proizvođača.

Tim povodom u Gradskoj kući održana je konferencija za medije, na kojoj su prisutni ovaj događaj najavili kao najvažniji agrobiznis događaj u Sremskom okrugu.

Novinarima su se obratili predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković, direktor Regionalne privredne komore Sremskog upravnog okruga Predrag Mujkić i upravnik Kazneno-popravnog zavoda Aleksandar Alimpić.

Prema rečima Tomislava Jankovića, prvi sremski poljoprivredni sajam „AgroSirm“ nastao je iz ideje od prošle godine kada su organizovali izložbu poljomehanizacije. „Želimo kao lokalna uprava da doprinesemo promociji našeg grada i poljoprivrede ali i da približimo našim poljoprivrednim proizvođačima – posetiocima sva dostignuća i aktuelne teme u poljoprivredi. Poljoprivreda je veoma bitan segment razvoja našeg grada i čitavog okruga i zato je ovaj sajam izuzetno važan. Već prve godine Sajam će biti međunarodni, zainteresovani su izlagači iz Hrvatske, BiH i drugih zemalja, nadam se da će tako ova manifestacija postati sremski brend ne samo poljoprivrede nego i turizma“, naveo je predsednik Skupštine grada i pozvao sve privrednike, poljoprivrednike, građane Sremske Mitrovice, Srema, Mačve i Srbije da posete sajam.

Pored izložbe poljomehanizacije i programa posvećenih poljoprivredi, biće organizovan i gastro-turistički dan gde će se predstaviti udruženja žena, proizvođači mesa, vina, rakija itd, a biće priređen i bogat kulturno-umetnički program.

Predrag Mujkić, direktor Regionalne privredne komore Sremskog upravnog okruga, izjavio je da im je cilj da na jednom mestu predstave sve ono što može da interesuje našeg poljoprivrednika, od mehanizacije, priključnih mašina, semenske robe, stočne hrane, sadnog materijala… „Da predstavimo novine u proizvodnji primenom informacionih tehnologija, novih hemijskih tehnologija i tako dalje. Sa druge strane ćemo predstaviti ono čime Srem još može da se pohvali, a to je ta gastronomsko-turistička ponuda gde ćemo obuhvatiti skoro sve prerađivače mesa, mleka, voća, povrća, destilerije žestokih alkoholnih pića, vinare“, rekao je Mujkić.

Upravnik Kazneno-popravnog zavoda Aleksandar Alimpić dodao je da je ove godine organizacija Sajma dosta kvalitetnija, sadržajnija, ozbiljnija i sa obimnijom ponudom.

Podršku organizaciji su pružili Turistička organizacija Grada Sremske Mitrovice i Agencija za ruralni razvoj Grada Sremske Mitrovice.

Od pratećih sadržaja u okviru Sajma, izdvajaju se: takmičenje farmera u spretnosti upravljanja traktorom, jahanje konja, kuvanje kotlića i vojničkog pasulja.

„Konjički dan“ biće održan u nedelju, 14. oktobra sa početkom u 16 sati, u organizaciji Galopskog saveza Srbije i uz podršku Konjičkog kluba „Srem“, na istom mestu. Očekuje se šest galopskih trka.

Radno vreme Sajma biće od 10 do 19 sati, a svečano otvaranje zakazano je za petak 12. oktobar u 12 sati, kada se očekuje i prisustvo ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.