Radojević: 1,3 milijardi za podršku vojvođanskoj poljoprivredi u 2019. godini

Foto: PSP

Za 25 odsto povećan iznos za agrarnu meru podrške mladima

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević otvorio je na Tari Zimski seminar farmera i informisao okupljene paore na koje podsticajne mere i u kojim oblastima poljoprivrede mogu da računaju od Pokrajine u 2019. godini.

„Vojvođanska agrarna kasa jeste nominalno manja, ali je budžet Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu od 6,38 milijardi dinara koncipiran da bude efikasan i operativno bolji, jer je manje preuzetih obaveza u 2019. godini. Više sredstava smo opredelili za agrarne mere namenjene registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima kroz Program za razvoj sela 663.000.000 dinara i, ako tome dodamo sredstva iz Programa za zemljište od 694.297.600 dinara, dolazimo do toga da preko 1,3 milijardi dinara imamo na raspolaganju za podršku vojvođanskoj poljoprivredi u 2019. godini“, izjavio je dr Radojević.

Radojević je posebno naglasio da se radi o bespovratnim sredstvima, da registrovana poljoprivredna gazdinstva imaju mogućnost na povraćaj i do 80 odsto svoje investicije ako je reč o posebnoj kategoriji aplikanata: mladima do 40 godina, ženama nosiocima RPG, kao i o poljoprivrednicima koji rade u otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Za sve ostale podnosioce zahteva taj povraćaj je do 60 odsto.

Zimski seminar farmera održava se 15. put, organizuje ga tradicionalno Klub 100P plus – udruženje poljoprivrednika čiji su ciljevi, između ostalih, i informisanje i edukacija svojih članova o aktuelnostima u poljoprivredi, te zbog toga svake godine i organizuje zimski seminar, koji okupi više stotina učesnika – poljoprivrednih proizvođača, predstavnika agronomske nauke i struke, zastupnika inputa u agraru, poljomehanizacije, osiguravajućih kuća, poslovnih banaka, kao i predstavnika ambasada evropskih država sa razvijenom poljoprivredom.

Čestitajući Klubu paora 100P plus jubilarni seminar, dr Vuk Radojević je izrazio zadovoljstvo što na teritoriji Vojvodine postoji tako reprezentativno udruženje poljoprivrednika i dodao da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u 2018. godini, kroz konkurs za sufinansiranje programskih aktivnosti građana, finansijski podržao Klub paora 100P plus.

Radojević na savetovanju agronoma Srbije i simpozijumu o poljoprivrednoj tehnici na Zlatiboru

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu pozdravio je na otvaranju i učesnike tradicionalnog Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije i 45. Simpozijuma „Poljoprivredna tehnika“, koji se, od 28. do 30. januara, održavaju na Zlatiboru.

Foto: PSP

Dr Radojević je naglasio da se u poljoprivrednoj proizvodnji, značajnoj za nacionalnu ekonomiju, svi raspoloživi resursi moraju staviti u funkciju njenog razvoja.

„Poljoprivredna proizvodnja mora biti zasnovana na znanju, inovacijama, savremenim tehnološkim rešenjima, digitalizaciji, kao važnim strukturnim elementima jedne konkurentne, napredne i ekonomski održive i tržišno orijentisane poljoprivredne proizvodnje, čemu treba da doprinese i ovogodišnje savetovanje agronoma i simpozijum o poljoprivrednoj tehnici“, izjavio je Radojević.

Učestvujući na panelu o unapređenju proizvodnje povrća, sekretar je govorio o prekograničnom projektu AGRINNO, koji ima za cilj poboljšanje inovativnog pristupa poljoprivredi kako bi se pomoglo nezaposlenim licima koja žive u seoskim naseljima da se nadograde potencijalni proizvodni kapaciteti.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu po prvi put se javlja kao vodeći partner na projektu, vrednom 325 hiljada evra, koji se finansira iz Evropske unije. Reč je o prekograničnom projektu AGRINNO koji se realizuje u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad i Fondom „Evropski poslovi“, kao i sa mađarskom županijom Čongrad.

„Novi merni instrumenti predstavljaju inovaciju u proizvodnji plastenika u Srbiji. Prvi inovativni plastenik sa mernim instrumentima za proizvodnju povrća postavljen je upravo na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, a edukativne radionice pohađalo je više od 100 učesnika. Savremeni plastenici biće postavljeni i u poljoprivrednim školama u Futogu, Vršcu i Rumi i na taj način bi bili formirani poljoprivredni inkubatori, sa ciljem da motivišu i edukuju prevashodno mlade poljoprivredne proizvođače u ruralnim sredinama“, rekao je dr Radojević.

Poseban akcenat na simpozijumu o poljoprivrednoj tehnici stavljen je na implementaciju tehnologija precizne poljoprivrede. Obraćajući se učesnicima na otvaranju, Radojević je rekao da mladi poljoprivrednici tu imaju posebnu ulogu. On je naveo da resorni sekretarijat podržava mlade poljoprivrednike od 18 do 40 godina u seoskim sredinama, da nabave poljoprivrednu mehanizaciju putem investicija u primarnu biljnu i primarnu stočarsku proizvodnju i da je u budžetu za 2019. godinu povećan iznos za agrarnu meru podrške mladima za 25 odsto, koji, kako je naglasio, i treba da budu nosioci razvoja inovativne i konkurentnije poljoprivrede.

Savetovanje agronoma i poljoprivrednika, u organizaciji novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, predstavlja tradicionalno mesto okupljanja poljoprivrednih proizvođača, vrhunskih stručnjaka i agronoma, kao i predstavnika obrazovnih i nadležnih državnih institucija. Simpozijum o poljoprivrednoj tehnici organizovali su Nacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku i Departman za poljoprivrednu tehniku novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.