Sajam: Mehanizatori inkasirali 20 miliona evra

Foto: Novosadski sajam

Ostvarena petina godišnjeg prometa na tržištu poljoprivredne mehanizacije

Iako je rano za sumiranje konkretnih rezultata prodaje tokom Sajma, prema preliminarnim podacima dela članica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, vrednost ugovora i kreiranih ponuda za prodaju poljoprivrednih mašina iznosiće oko 20 miliona evra, što predstavlja petinu godišnjeg prometa na tržištu poljoprivredne mehanizacije.

Zadovoljstvo sajamskim nastupom ne kriju u kompaniji Titan Machinery. Prodali su novu seriju kombajna AXIAL 7250, desetak traktora, više priključaka, telehendler, po jednu prskalicu i kratku tanjiraču.

-Prijatno smo iznenađeni zanimanjem posetilaca za hedere, još više za navigacije. Dosta interesovanja bilo je i za voćarske i vinogradarske traktore – kaže Marina Ćupurdija iz tog preduzeća.

Kompanija KITE je na 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu ostvarila prodaju veću od dva miliona evra, što je petina godišnjeg plana – kaže izvršni direktor Đorđe Mišković. Ta kompanija ispunila je i plan da na Sajmu proda 100-ti traktor u 2019. Srećni kupac biće nagrađen sa 100 litara motornog ulja.

Prezadovoljni prodajom na Poljoprivrednom sajmu su i u firmi RTI. Direktor prodaje Goran Micković navodi da su prodali 35 traktora, tri telehendlera i 15 priključnih mašina.

Uprkos lošim vremenskim uslovima, ovogodišnji Sajam je bolji od lanjskog. Ne samo zbog posete, već zbog mnogo više izdatih predračuna – ocenjuje direktor prodaje u Agropanonki, Aleksandar Švonja.

Veoma zadovoljni prodajom su i u AgroTechu. Tokom sajma je desetak traktora dobilo vlasnike, a pravi sajamski efekti očekuju se posle Sajma.

Premijerno izdanje na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu ove godine je imala Nacionalna izložba Rusije. Izložena poljoprivredna mehanizacija privukla je, zbog odnosa cene i kvaliteta, posebnu pažnju stručne publike. Glavni organizator Izložbe Aleksandar Volbek ističe da već sada planiraju da za idući Poljoprivredni sajam rezervišu 500 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Stočari zadovoljno trljaju ruke

Na 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu je na Izložbi stoke bilo oko 1.600 životinja, ali nisu sve ponuđene na prodaju. Oni koji su na ovu manifestaciju krenuli da kupuju bili su zadovoljni kvalitetom, a izlagači ne kriju oduševljenje prodajom, prvenstveno oni koji gaje svinje jer su sve prodate. Odlično su prošli i uzgajivači ovaca, oko 80 odsto iznetih grla je na Sajmu promenilo vlasnike.

Najimpozantniji živi eksponat – bik Mališa, ostaće u štali dosadašnjeg gazde.

Cene svinja kretale su od oko 250 evra pa naviše, a kako ovčari kažu, grla su prodavana po cenama od 150 evra do 500 evra, a mnogi izlagači već su ugovorili i prodaju na svojim farmama.

Kupovale su se i koze, krave i konji, ali malo manje. Potencijalni kupci pokušavali su da spuste cene dok uzgajivači nisu želeli da popuste, pa se neko dogovorio, a neko ne.

Slično je bilo i kad su u pitanju sitne životinje, ukrasna živina, golubovi i kunići, ali su izlagači ipak bili spremniji da snize cenu. Tako je i cena kunića, u zavisnosti od veličine, iznosila od 700 dinara do 75 evra. Pile je koštalo 100 dinara, dok je odrasla živina dostizala i 5.000 dinara.