Seoska domaćinstva će boravišnu taksu plaćati paušalno

Foto: Pixabay

Delatnost bez posrednika sprečiće mnogobrojne dosadašnje zloupotrebe

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o uslovima i načinu utvrđivanja visine godišnjeg iznosa boravišne takse za fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge smeštaja u objektima domaće radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu, kao i načinu i rokovima plaćanja.

Novina se ogleda u tome da se fizičkim licima po prvi put omogućava da rade samostalno i direktno, bez posrednika (uglavnom su to do sada bile turističke agencije i lokalne turističke organizacije), što će im u značajnoj meri pojednostaviti i olakšati poslovanje.

Delatnost bez posrednika sprečiće mnogobrojne dosadašnje zloupotrebe i suzbiti sivu ekonomiju u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju sa sednice vlade i dodaje da se primenom ovog propisa pruža mogućnost paušalnog plaćanja boravišne takse u utvrđenom godišnjem iznosu, što će pojednostaviti način poslovanja, unaprediti njenu naplatu i direktno uticati na prihode lokalnih samouprava.

Boravišne takse od 1.000 do 3.300 dinara

Prema uredbi Vlade, koja je stupila na snagu 1. jula, obveznik plaćanja je fizičko lice, koje poseduje rešenje o kategorizaciji i pruža usluge smeštaja u objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i seoskom turističkom domaćinstvu, koje ima do ukupno 30 ležaja ili do 20 kamp parcela.

Visina godišnjeg iznosa boravišne takse za fizičko lice utvrđuje se tako što se broj individualnih ležaja, odnosno kamp parcela iz člana 2. ove uredbe, množi sa iznosom boravišne takse po individualnom ležaju, odnosno kamp parceli u zavisnosti od teritorije na kojoj se ugostiteljski objekat nalazi, i to za:

  • I kategorija turističkog mesta – 3.300,00 dinara;
  • II kategorija turističkog mesta – 2.600,00 dinara;
  • III kategorija turističkog mesta – 2.000,00 dinara;
  • IV kategorija turističkog mesta – 1.300,00 dinara.

Ako se ugostiteljski objekat ne nalazi u granicama turističkog mesta, broj individualnih ležaja i kamp parcela se množi sa iznosom od 1.000,00 dinara.

Podatke o visini godišnjeg iznosa boravišne takse, uplatnom računu za boravišnu taksu i pozivu na broj odobrenja, fizičko lice dobija od nadležnog organa.

Utvrđenu visinu godišnjeg iznosa boravišne takse za tekuću godinu, fizičko lice plaća kvartalno, do petog u mesecu za prethodni kvartal, uplatom u korist budžeta jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se ugostiteljski objekat nalazi.


Kompletan tekst Uredbe možete da preuzmete u prilogu: