Sezonskim radnicima radni staž i zdravstveno osiguranje (VIDEO)

Foto: Printscreen

Sezonci poslove mogu da rade svih 365 dana u godini, ali kod jednog poslodavca najduže 120 radnih dana

Radnici koji rade sezonske poslove u poljoprivredi ubuduće će tako radeći imati i radni staž i zdravstvenu zaštitu u slučaju povrede na radu, a zbog angažovanja na takvim poslovima neće ostati bez socijalne pomoći ili novčane naknade Nacionalne službe za zapošljavanje.

To su neke od novina koje su uvedene novim Zakonom o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, prenosi RTV.

Okopavanje, berba, orezivanje i druge sezonske poslove u poljoprivredi ubuduće će moći da rade samo oni sezonci koji su prijavljeni. Ta obaveza uvedena je početkom ove godine, a obavezu prijavljivanja imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja angažuju sezonce.

Sezonskim radnicima u poljoprivredi teći će radni staž u vreme dok su angažovani. Tako da će sa 15 godina staža na sezonskim poslovima imati uslov za ostvarivanje prava na penziju.

Minimalna cena rada po satu ne može biti manja od 155 dinara i 30 para, a maksimalna nije ograničena. Bez obzira koliko dnevno isplaćivao radniku, poslodavac će dnevno platiti 303 dinara za poreze i doprinose.

Sezonci poslove mogu da rade svih 365 dana u godini, ali kod jednog poslodavca najduže 120 radnih dana.

Prijava sezonskih radnika je jednostavna, kako kažu u Poreskoj upravi i radi se elektronski putem portala www.sezonskiradnici.gov.rs.

Prijava se može izvršiti svaki dan do 10 sati ili od 13 do 15 sati za popodnevnu i noćnu smenu. Radnici se mogu prijavljivati na po jedan dan ili na duži vremenski period.