Sremac najveći proizvođač lubenica u jugoistočnoj Evropi (VIDEO)

Foto: RTS YouTube printscreen

Zavisno od vremena, prinosi variraju od 40 do 80 tona po hektaru

Procenjuje se da je 80 odsto prehrambenih proizvoda u trgovinskim lancima u Srbiji domaćeg porekla. Sve je više proizvođača koji svoj poslovni interes vide u saradnji sa velikim trgovinskim lancima. Među njima je i porodica Blanuša, najveći proizvođači lubenica na Balkanu.

Na poljima u sremskom selu Ašanja u opštini Pećinci, proizvode lubenice. Čak 90 odsto namenjeno je domaćem tržištu, a ostatak izvoze u Dansku. Koriste najbolje sertifikovano seme, kvalitetno đubrivo, supstrat iz Nemačke, a rasad sami proizvode. Ukupan godišnji rod može da dostigne i pet i po hiljada tona.

Zelena kora, žuto srce. Žuta kora, crveno srce. Okrugle, duguljaste, velike i male. Domaće i specijalne sorte. Goran Blanuša iz Ašanje na 100 hektara proizvodi sedam vrsta lubenica i dve vrste dinja.

U sezoni proizvede tri i po hiljade tona lubenica. Ovaj porodični posao započeo je pre dvadeset godina. Najveći je proizvođač u jugoistočnoj Evropi i najveći dobavljač jednog velikog trgovinskog lanca.

„Ja imam siguran plasman. Oni od mene zahtevaju kvalitet, tačnost, isporuku i količine velike. Zarada, isplata, sve je u odgovarajućim rokovima, čak su nam omogućili i prevremenu naplatu u saradnji sa bankama tako da sam prezadovoljan“, kaže Goran Blanuša.

Berba lubenica ovde traje od juna do novembra, a zavisno od vremena, prinosi variraju od 40 do 80 tona po hektaru.

„Sarađujemo sa više od 50 dobavljača iz Srbije koji proizvode voće i povrće. Oni su svi prošli stroge interne kontrole kvaliteta i bezbednosti proizvoda, a među najznačajnijim parametrima koje sagledavamo su laboratorijska analiza proizvoda, način na koji je proizvod uzgojen kao i način tratiranja pesticidima“, kaže Milica Popović iz „Delez Srbija“.

Trgovinski lanci predstavljaju most između proizvođača i potrošača.

„Ono što je važno za proizvođače, to je da kroz trgovinske lance oni dolaze do većeg plasmana, kroz veliki broj radnji s jedne strane, s druge strane snižavaju se njihovi troškovi dolaska do potrošača jer im trgovinski lanci često omogućavaju centralnu distribuciju, omogućavaju im niže troškove marketinga“, kaže Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

Ovakvom saradnjom potrošači dobijaju veći izbor i nižu cenu različitih proizvoda, pa i lubenica.

Lubenica potiče iz Afrike i sadrži čak 92 odsto vode. Ima jako nisku kalorijsku vrednost. U 100 grama ovog proizvoda sadržano je 30 kalorija.

VIDEO: