Subvencije za govedarstvo dogodine veće za 50 odsto (VIDEO)

Foto: Screenshot (RTS)

U 2019. iz državne kase za poljoprivredu biće izdvojeno skoro osam milijardi dinara više nego ove godine

Subvencije za tovno govedarstvo biće povećane sa sadašnjih 10.000 dinara po grlu na minimum 15.000 dinara, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović gostujući u Dnevniku RTS-a. On je objasnio da takva odluka „ima smisla“ zbog skoka cena kilograma goveđeg mesa.

„Imamo tržište Turske, otvorili smo tržište Kine, otvaramo sad tržišta nekih zemalja na Bliskom istoku i da bismo pospešili proizvodnju goveda, koja su važna i zbog stajnjaka i očuvanja poljo-zemljišta, mi ćemo povećati za najmanje 50 odsto subvenvcije“, napomenuo je ministar poljoprivrede.

On je rekao da ne očekuje negodovanja budući da se neće povećavati davanja po hektaru koja iznose 4.000 dinara.

„Koliko je jorgan dugačak, toliko će i biti novca. Četiri hiljade dinara ostaje. Sve druge mere povećavamo. Primera radi, za nabavku opreme, mehanizacije, protivgradnih mreža, sistema za navodnjavanje pre dve godine bilo je 500 miliona dinara ukupno, sad će budžet za to biti oko devet milijardi“, istakao je Nedimović.

Davanje po hektaru uglavnom se, kako je naveo, pretvori u potrošnju i nema koristi za poljo-proizvodnju.

„Sad ćemo imati dosta novca koji će biti namenjen za izgradnju skladišnih kapaciteta, za hladnjače, sve ono što je potrebno da sačuvaju svoju robu i da je prodaju onda kada ona ima dobru cenu“, objasnio je ministar poljoprivrede.

On je dodao i da će biti dosta investicija u sisteme za odbranu od poplava, sisteme za navodnjavanje, automatsku protivgradnu zaštitu, a biće nabavljen i ledolomac.

Video: