U Selenči otvoren međunarodni projekat za razvoj organske proizvodnje

Foto: Centar za organsku proizvodnju Selenča

U projektu „Inovacije u sistemima organske hrane zarad održive proizvodnje i očuvanja životne sredine“ učestvuju Srbija, Hrvatska, Slovačka, Mađarska, Ukrajina i Poljska

U Selenči, u Centru za koordinaciju i transfer primenjenih istraživanja u ekološkoj poljoprivredi, danas je otvoren međunarodni projekat finansiran iz Višegradskog fonda, koji će, primenom istraživačkih i inovativnih rešenja, doprineti razvoju organske proizvodnje u Srbiji i regionu.

U projektu pored Centra za koordinaciju i transfer primenjenih istraživanja u ekološkoj poljoprivredi (Eko agri centra), kao nosioca celog posla, učestvuju partneri iz pet evropskih zemalja – Centar za razvoj ekološke proizvodnje Ivanovci iz Hrvatske, Nacionalni poljoprivredni centar iz Slovačke, Nacionalna botanička bašta Nacionalne akademije nauka Ukrajine, Istraživački institut organske poljoprivrede iz Mađarske i Asocijacije proizvođača voća iz Poljske.

-Organska proizvodnja u Srbiji i regionu ima značajne potencijale i veliku šansu za razvoj, a za to je neophodna saradnja i usvajanje znanja i iskustva naših partnera, evropskih organizacija i naučno-istraživačkih institucija koje idu u korak sa poslednjim dostignućima u ovoj oblasti – poručio je predsednik Eko agri centra Jozef Gašparovski sa konferencije održane povodom zvaničnog otvaranja projekta.

Konferenciji u Selenči prisustvovao je veliki broj organskih proizvođača, te predstavnici obrazovnih i naučnih ustanova i organizacija iz naše i nekoliko evropskih zemalja.

Predstavnica tima koji rukovodi projektom „Inovacije u sistemima organske hrane zarad održive proizvodnje i očuvanja životne sredine“ Jelena Kovačević predstavila je partnere i zajedničke aktivnosti koje će trajati do juna 2020. godine.

Naglasila je da je cilj projekta unapređenje razvoja inovativnih rešenja i konkurentnosti poljoprivrednika u Hrvatskoj i Srbiji, na osnovu iskustava Mađarske, Slovačke, Ukrajine i Poljske. Po njenim rečima, očekuje se da se zahvaljujući zajedničkim aktivnostima poveća sirovinska baza članica Eko agri centra i Centra za razvoj ekološke proizvodnje u Ivanovcima u Hrvatskoj, da se obezbede uslovi za kontinuitet snabdevanja tržišta, poveća konkurentnost i promoviše važnost istraživanja u ovoj oblasti.

Između ostalog, planirano je i istraživanje u kojem će učestvovati stotinu istraživača, odnosno studenata iz Srbije i Hrvatske i 80 farmera, a poziv za predloge istraživanja biće otvoren 19. jula. Biće izabrano dvadeset radova koji podrazumevaju primenu novih naučnih i tehničkih dostignuća i moderne tehnologije, a istraživački poduhvati treba da traju najmanje jednu proizvođačku sezonu.

Ovaj projekat predstavlja zapravo nastavak saradnje organskih proizvođača koje okuplja centar u Selenči sa organizacijama u drugim zemljama.

Osvrćući se na nedavno završen prekogranični projekat „Organik bridž“ u kojem su učestvovale Srbija i Hrvatska, Lidija Maurović Košćak, predstavnica Centra za razvoj ekološke proizvodnje iz Ivanovaca, podsetila je na to da je ova organizacija osnovana po modelu organizovanja poljoprivrednika u Selenči.

-Upućeni smo jedni na druge i samo na makro nivou, koristeći dostignuća razvijenijih od nas, kada je o organskoj poljoprivredi reč, poput Mađarske, Slovačke i Poljske, možemo očekivati povećanje broja proizvođača, površina i konkurentnosti – kazala je Lidija Maurović Koščak.

Pomenimo, i Centar za koordinaciju i transfer primenjenih istraživanja u ekološkoj poljoprivredi je nastao kao rezultat evropskih projekata, a proizvođačima i istraživačima pruža usluge laboratorijskih analiza zemljišta, vlage, vazduha, proizvoda, kao i podršku pri sertifikaciji organskih proizvođača, proizvodnji organskog semena i rasada, edukaciji…