Uspostavljeni brojevi za prijavu uginuća svinja, ukidanje vakcina protiv kuge od 1. oktobra

Foto: Pixabay

Cilj je prevencija i adekvatno reagovanje na moguće bolesti

Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je dva telefonska broja za prijavu uginuća svinja u cilju prevencije i adekvatnog reagovanja na moguće bolesti.

Svi seljaci, uzgajivači svinja, mogu se javiti 24 časa dnevno na telefon 011/311-75-36, a na broj 064/868-00-16 tokom radnog vremena da prijave uginuće svojih životinja.

Cilj uspostavljanja telefona za prijavu uginuća svinja je prevencija i adekvatno reagovanje na moguće bolesti, kako bi nadležne vlasti mogle odmah da izađu na teren i preduzmu potrebne mere, prenosi Tanjug.

Srbija će možda morati da ubije pola miliona svinja

Pojava afričke kuge svinja u tri sela u okolini Mladenovca prošle nedelje neće odložiti ukidanje vakcine protiv svinjske kuge najavljeno za 1. oktobar, potvrdio je za Danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ukidanje se, kako je rekao za taj list, planira 1. oktobra, i jedino bi monitoring koji trenutno traje to mogao da odloži na nekoliko dana. „U 2020. neće biti vakcine protiv svinjske kuge, osim u branjenim područjima“, rekao je Nedimović.

Vakcina čije se ukidanje planira ove jeseni, međutim, odnosi se na klasičnu svinjsku kugu, ne i afričku koja se poslednjih dana pojavila u selima Rabrovac, Velika Krsna i Kusatak i za koju leka nema, navodi Danas.

Afrička kuga se iz Rumunije i Bugarske, u kojoj je ubijeno 130.000 svinja, proširila i na Srbiju, a bojazan stručnjaka je da bi posledice u našoj zemlji mogle da budu i ubijanje najmanje pola miliona svinja u narednih pola godine, piše taj list.