Za podršku ratarima za kupovinu dizela 1,9 milijardi dinara

Foto: Pixabay

Izmenjena Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2019. godini

Vlada Republike Srbije donela je na jučerašnjoj sednici Uredbu koja predstavlja finansijsku podršku poljoprivrednim proizvođačima za kupovinu dizel goriva u iznosu od 20 dinara po litri, do 60 litara goriva po hektaru, a za najviše 20 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Za ovu namenu obezbeđeno je ukupno 1,9 milijardi dinara.

Prijave se mogu podneti Upravi za trezor od 1. marta do 31. aprila 2019. godine.

Jučerašnjim izmenama Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2019. godini, Vlada je za osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju, umesto prvobitnih 4.000 dinara po hektaru, opredelila 5.200 dinara.

Prema izmenjenoj uredbi, iznos sredstava za podršku za investicije za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne biljne poljoprivredne proizvodnje smanjen je sa 1.500.000.000 na 1.300.000.000 dinara, dok je za investicije za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje digitalizacije stočarske poljoprivredne proizvodnje određen iznos od 200.000.000 dinara.

Vlada Srbije nastaviće i u 2019. godini sa višegodišnjom praksom razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi, saopštila je Vlada. Usvajanjem Uredbe o utvrđivanju godišnjeg programa razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi u 2019. godini, poljoprivrednim proizvođačima obezbediće se pružanje besplatnih informacija, stručnih saveta, pomoći i usluga u cilju povećanja konkurentnosti i modernizacije poljoprivredne proizvodnje. Za pružanje saveta i informacija poljoprivrednicima, udruženjima i zadrugama obezbeđena su sredstva u iznosu od 347.000.000 dinara.

Duži rok za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je u utorak da je izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđeno da se zemljište u državnoj svojini izdaje u zakup na duži vremenski rok.

Nedimović je, nakon obilaska gazdinstva Ignjata Stošića u Crvenoj Crkvi, u izjavi za novinare naveo da je izrada tog zakonskog dokumenta pri kraju, i dodao da će pomenuti rok za ratare značiti bar četiri godine, a za stočare će biti povećan na osam godina.

On je istakao da će država mladima omogućiti preko svog posebnog fonda da kupuju poljoprivredno zemljište po povlašćenim uslovima, sa rokom otplate na 20 godina i pod povoljnom katnom stopom od jedan odsto na godišnjem nivou

Poljoprivrednici se suočavaju i sa problemom cena poljoprivrednih proizvoda, rekao je ministar i najavio da će u aprilu najverovatnije biti donet zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji će bliže urediti ovu oblast.