Cene na berzama u periodu od 18. do 22. decembra 2017.

Najvažnije iz protekle nedelje: pad cena, dešavanja na svetskim berzama

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Protekle nedelje na novosadskoj „Produktnoj berzi“ cene kukuruza, pšenica i soje su zabeležile pad u odnosu na prošlonedeljni nivo. Kako to već biva u ovo doba godine, uoči predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, intenzitet trgovanja je sve manji. Takođe, slabija potražnja vodi ka padu cena. Ukupno je preko berze prometovano 1.000 tona robe (-18,37%), finansijske vrednosti 22.027.500,00 dinara (-10,83%).

Kukuruz je ove nedelje zabeležio blagi pad. Žutim zrnom se trgovalo sa klauzulom „gratis lager“ po cenama od 16,60 dinara po kilogramu sa PDV-om (18,26 dinara po kilogramu sa PDV-om).

Početkom nedelje pšenicom se trgovalo od 17,60 dinara po kilogramu bez PDV-a (19,36 din/kg sa PDV-om), što je istovetna cena prošlonedeljnoj. Krajem nedelje je hlebno zrno sa klauzulom gratis lagera do 31. januara prometovano po 17,50 din (19,25 din/kg sa PDV-om).

Zrnom soje se trgovalo samo sa klauzulom „odloženo plaćanje“ u cenovnom opsegu od 47,00 din do 47,20 dinara po kilogramu bez PDV-a, uz silazni trend.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:


PRODEX

Gotovo svi ugovori su su sklopljeni uz određene klauzule, zbog čega nisu ušli u kalkulaciju za PRODEX, koji je na dan 21.12.2017. ostao na identičnom nivou od 208,16 poena.


SVETSKO TRŽIŠTE

Cene poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na vodećim robnim berzama:

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela 2,10%, a kukuruz je poskupeo 0,80%.

Na cenu pšenice uglavnom su uticala dva faktora. Prvi su dobri nedeljni izvozni podaci SAD. Drugi je zabrinutost zbog najavljenog hladnog talasa u američkim ravnicama koji bi mogao negativno da utiče na ozimu pšenicu.

Američki izvoz kukuruza, koji je bolji od očekivanog, uticao je na cenu.

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, soja je pojeftinila 1,96%, a sojina sačma je pojeftinila 3,35%.

I pored dobrih izvoznih podataka, soja i dalje ostaje pod pritiskom zbog pada cena biljnih ulja. Takođe, pritisak na cenu soje su izvršile i blagotvorne kiše u Južnoj Americi, koje sugerišu dobar rod.

U Budimpešti u odnosu na prethodnu nedelju, kukuruz je poskupeo 0,50%.

U Parizu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela 0,16%, a kukuruz je poskupeo 1,49%.