Cene na berzama u periodu od 10. do 14. avgusta 2020. godine

Najvažnije iz protekle nedelje: rast cene kukuruza, dešavanja na svetskim berzama

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Rast cene kukuruza i pad cene soje obeležili su ovu nedelju na novosadskoj Produktnoj berzi. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 2.757 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 76.674.476,00 dinara.

Cena kukuruza je protekle nedelje dostigla svoj ovosezonski maksimum. Kada je malo ko očekivao, cena je počela naglo da ima uzlazni trend. Ovaj veliki cenovni skok treba pre svega potražiti u nedostatku ponude na tržištu i povećanoj potražnji ove žitarice. Početkom nedelje kupoprodajni ugovori su zaključeni po ceni od 18,50 din/kg (20,35 sa PDV-om), da bi krajem nedelje realizacija bila na nivou cene od 19,50 din/kg bez PDV-a (21,45 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju cena kukuruza je viša za 5,82%.

Terminska tražnja kukuruza roda 2020. godine sa isporukom robe septembar/oktobar na paritetu CPT luka je bila na nivou cene od 121 €/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS.

U tabeli su prikazane cene kukuruza za avgust u proteklih 10 godina:

Na tržištu pšenice je mnogo mirnije. Preko berze nije zaključen ni jedan ugovor. Ponude su se kretale od 17,70 do 18,30 din/kg bez PDV-a. Statistički posmatrano, nalazimo se u periodu kada je cena kukuruza veća od cene pšenice.

Soja je prometovana u cenovnom rasponu od 42,00 din/kg do 42,70 din/kg bez PDV-a (od 46,20 do 46,97 din/kg sa PDV-om) sa jasno izraženim trendom pada. U odnosu na prethodnu nedelju cena je niža za 0,63%. Terminska tražnja sojinog zrna sa isporukom robe septembar/oktobar na paritetu CPT luka bila je nivou cene od 325 €/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS.

Sojina sačma 44% je prometovana po ceni od 46,20 din/kg bez PDV-a (55,44 din/kg sa PDV-om).

Žetva suncokreta je počela. Tražnja ove uljarice je bila po ceni od 280 eur/t bez PDV-a u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS, SRPS kvalitet uz obračun kvaliteta.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

SVETSKO TRŽIŠTE

Cene poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na vodećim robnim berzama:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 0,92%, a kukuruz je poskupeo 4,51%.

Na cenu kukuruza uticali su vremenski uslovi i jaka izvozna tražnja u SAD.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 3,02%, a sojina sačma je poskupela 3,35%.

Na cenu soje uticale su kineske kupovine američke soje.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 0,56%, a kukuruz je pojeftinio 0,46%.