Cene na berzama u periodu od 22. do 26. jula 2019. godine

Najvažnije iz protekle nedelje: usvojen Zakon o robnim berzama, dešavanja na svetskim berzama

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Najznačajnija vest ove nedelje, a koja se odnosi na „Produktnu berzu“ jeste da je Skupština Srbije usvojila Zakon o robnim berzama. Ovaj Zakon otvara vrata razvoju robne berze i robno-berzanskog tržišta. Ovim Zakonom se uvode mnoge novine u načinu poslovanja „Produktne berze“, kao što su garantovanje berzanskih transakcija, pored spot trgovine biće uvedena i terminska trgovina, arbitraža, nadzor nad radom robne berze, koji podaci smeju da se objavljuju javno na robnom tržištu, devizni listing, potencijalne nove robe, trgovina brodskim prostorom…

Posle prošlonedeljne prve terminske kupoprodaje zrna soje roda 2019, u protekloj nedelji je zaključen prvi kupoprodajni ugovor suncokreta novog roda. Prometovana je količina od 1.000 tona po ceni od 268 €/t bez PDV-a, sa plaćanjem po preuzimanju u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan plaćanja. Zanimljivo je istaći da u prethodnih mesec dana mnogo veće interesovanje vlada za terminsku kupoprodaju pre svega soje i kukuruza, nego za spot trgovanje.

Drugu nedelju za redom promet na Produktnoj berzi beleži rast pre svega zahvaljujući terminskom trgovanju. Ukupan količinski promet protekle nedelje je iznosio 2.700 tona, što je rast od 40,26% u odnosu na proteklu nedelju. Finansijska vrednost je iznosila 64.812.250,00 dinara, što je u odnosu na prethodno posmatran period rast od 49,22%.

Pšenicom roda 2019. prometovalo se u količini od 300 t. Postignuta cena od 18,60 din/kg, odnosi se na parametre hl min. 75, protein min. 12,5 i glutenom min. 25, dok je sa druge strane prometovana pšenica bez poznatih parametara u cenovnom rasponu od 17,70-18,00 din/kg bez PDV-a. Tržište se i dalje oslanja na skoro isključivo domaću tražnju.

Kukuruz je trgovan u količini od 1.400 tona uz cenovni raspon od 15,50-15,80 din/kg bez PDV-a na paritetu fco utovareno u vozilo kupca i količini od 1.100 t i zaključena je u isto vreme kupoprodaja 300 tona na paritetu fco luka.

Zrnom soje roda 2018, u protekloj nedelji nije bilo prometa. I ove nedelje ponuđene cene su se kretale oko 36,30 din/kg bez PDV-a, dok su potencijalni kupci bili spremni da plate daleko nižu cenu od 36,00 din/kg.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

PRODEX

Berzanski indeks PRODEX je na dan 25.07.2019. godine bio na nivou od 203,70 indeksnih poena, što je bezmalo isti nivo kao i prethodne sedmice.

SVETSKO TRŽIŠTE

Cene poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na vodećim robnim berzama:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 1,21%, a kukuruz je pojeftinio 1,41%.

Nedeljne izvozne prodaje pšenice u SAD su bile iznad očekivanja i to je uticalo na cenu.
Sa druge strane, nedeljne izvozne prodaje kukuruza su bile razočaravajuće.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 0,14%, a sojina sačma je pojeftinila 1,01%.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 0,57%, a kukuruz je poskupeo 0,84%.

Snižavanje procene roda pšenice u EU uticalo je na cenu.

Strahovanja kako će vreli talas u zapadnoj Evropi uticati na usev kukuruza uticala su na cenu.

Komentari