Cene na berzama u periodu od 24. do 28. juna 2019. godine

Najvažnije iz protekle nedelje: trgovanje ječmom novog roda, dešavanja na svetskim berzama

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Stagnacija cena, pad prometa i prvi ugovori za stočni ječam su obeležili ovu nedelju na organizovanom robno-berzanskom tržištu. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 500 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 10.516.000,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je manji za 73,33%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 71,45%.

Žetva ječma je u toku. Na berzi su zaključeni prvi ugovori za stočni ječam roda 2019. po ceni od 16,10 din/kg bez PDV-a (17,71 din/kg sa PDV-om). Prema prvim nezvaničnim podacima, zbog kišnog perioda uočava se niži nivo hektolitarske mase. Cena ovogodišnjeg roda stočnog ječma jedan je od repera za određivanje cene pšenice novog roda.

U iščekivanju žetve pšenice ono što najviše interesuje poljoprivredne proizvođače jeste cena pšenice i očekivani prinosi. U priloženim tabelama možete da vidite aktuelne statističke podatke i podatke iz ranijih godina.

Aktuelne cene pšenice i cene pšenice godinu dana ranije na domaćim i stranim berzama:

Cene pšenice u žetvi proteklih 10 godina:

Kukuruz se zadržao na prošlonedeljnom cenovnom nivou. Žuto zrno sa vlagom do 14,5% trgovano je po ceni od 15,70 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena se zadržala na istom cenovnom nivou u odnosu na prethodni posmatrani period.

Sojom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 37,30 din/kg bez PDV-a (41,03 din/kg sa PDV-om). Ovo ujedno predstavlja i ponderisanu cenu. U odnosu na nedelju pre nije bilo cenovnih odstupanja.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

PRODEX

Berzanski indeks PRODEX je na dan 27.06.2019. godine bio na nivou od 214,98 indeksnih poena, što predstavlja rast za 0,11 indeksnih poena u odnosu na prethodni posmatrani period.

SVETSKO TRŽIŠTE

Cene poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na vodećim robnim berzama:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 3,99%, a kukuruz je pojeftinio 2,22%.

Mogući uticaj kiše na kvalitet pšenice uticao je na kretanje cene te robe.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 3,04%, a sojina sačma je pojeftinila 3,34%.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 1,25%, a kukuruz je poskupeo 1,17%.

Mogući uticaj toplog talasa u zapadnoj Evropi na pšenicu uticao je na kretanje cene te robe.