Cene na berzama u periodu od 28. septembra do 2. oktobra i promet u septembru 2020.

Najvažnije iz protekle nedelje: rast cena žitarica, dešavanja na svetskim berzama + kretanje cena u septembru

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Više nego udvostručen promet je obeležio proteklu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Statistički posmatrano količinski promet je iznosio 2.604 tone, a vrednosni 56.596.590,00 dinara.

Promet kukuruzom i ove nedelje beleži najveći količinski promet. Raspon cena je iznosio od 16,00 do 16,30 din/kg bez PDV-a, uz jasno izražen uzlazni cenovni trend. Bez obzira na najavljene vrhunske prinose kukuruza, cena ne samo da se ne smiruje, nego je tražnja sve veća i veća. U strukturi kupaca dominiraju izvoznici, dok se stiče utisak da i domaća tražnja prati cenovne izvozne trendove. S obzirom da su već dogovoreni ozbiljni izvozni aranžmani za period do kraja 2020. godine, očekuje nas zanimljiv naredni period.

Situacija na tržištu pšenice je slična situaciji sa kukuruzom. Zaključena je količina od 1.129 tona, u cenovnom rasponu od 18,60 do 19,30 din/kg bez PDV-a. Poput kukuruza i ovde je jasan uzlazni cenovni trend. Polako, ali sigurno, izvozna tražnja počinje da diktira cenu. U svakom slučaju, i kod pšenice će biti interesantno pratiti situaciju u narednom periodu.

Što se tiče zrna soje, protekle nedelje je prometovano 100 tona u cenovnom rasponu od 42,50 do 43,00 din/kg bez PDV-a. Poput situacije na tržištu žitarica, može se očekivati i situacija na tržištu soje.

Od ostalih roba trgovano je i sojinom sačmom u količini od 25 tona po ceni od 47,10 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

SVETSKO TRŽIŠTE

Cene poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na vodećim robnim berzama:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 3,75%, a kukuruz je poskupeo 5,28%.

Na cene pšenice i kukuruza uticao je kvartalni izveštaj o zalihama u SAD. Cene kukuruza podržane su i jakim nedeljnim izvoznim količinama u SAD.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 2,34%, a sojina sačma je poskupela 3,36%.

Na cenu soje uticao je kvartalni izveštaj o zalihama u SAD.

Cena soje utiče na cenu sojine sačme.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 2,47%, a kukuruz je pojeftinio 0,29%.

Na cene pšenice u Parizu utiče kašnjenja u setvi u Ukrajini i jaka suša na jugu Rusije.

STRUKTURA PROMETA NA PRODUKTNOJ BERZI U SEPTEMBRU 2020. GODINE

Mesec septembar donosi rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, što je praćeno i povećanjem obima. Ukupan promet preko “Produktne berze” je iznosio 12.441 tona robe što je za 24,41% više u odnosu na prethodni mesec, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 289.115.460,00 dinara, što je za 21,07% više nego u avgustu.

Kukuruz

Kukuruz je količinski bio najtrgovanija berzanska roba sa ukupno prometovanom količinom od 6.070 tona. Nakon mesec dana konstantnog rasta cene tokom avgusta, u prvoj polovini septembra beleži silazni trend. Berzanski ugovori na paritetu FCA su zaključeni u cenovnom rasponu od 16,00 din/kg do 18,00 din/kg sa jasnom tendencijom pada cene. Rast cena na svetskim tržištima polovinom meseca je jedan od faktora koji je uticao na kretanje cena i na domaćem tržištu, što je dovelo do povećane potražnje ove žitarice od strane izvoznika. Najviša postignuta cena je iznosila 16,20 din/kg bez PDV-a (17,82 din/kg sa PDV-om) na paritetu FCA.

Pšenica

Tržište pšenice je tokom septembra bilo dosta mirno, da bi krajem meseca došlo do naglog skoka cene. Izvozna tražnja na FOB-u, podstaknuta rastom cena na međunarodnom tržištu, uticala je na rast tražnje na domaćem tržištu. Pšenicom se trgovalo u veoma širokom cenovnom rasponu od 17,50 din/kg do 19,30 din/kg bez PDV-a (od 19,25 din/kg do 21,23 din/kg sa PDV-om). Ponder cena je iznosila 18,34 din/kg bez PDV-a (20,17 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodni upoređujući period cena pšenice je viša za 3,44%.

Soja

Soja je doživela značajne cenovne oscilacije tokom septembra. Berzanski ugovori su početkom meseca zaključeni po ceni od 40,00 din/kg bez PDV-a (44,00 din/kg sa PDV-om). Početak žetve, manji prinosi od očekivanih doveli su do odsustva ponude, što je dovelo da ova uljarica iz dana u dan postane sve više tražena berzanska roba na domaćem tržištu. Zbog ovakve situacije domaći prerađivači i trgovci su dnevno povećavali cenu koja je dostigla 43,00 din/kg bez PDV-a (47,30 din/kg sa PDV-om). Statistički posmatrano, cena soje u žetvi 2020. godine je bila viša za 21,47 % u odnosu na isti period prethodne godine. Poslednja nedelja donosi veću ponudu u odnosu na tražnju, što je dovelo do pada cene.

Suncokret

Rastući trend kretanja cena suncokreta nastavio se tokom čitavog meseca. Ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 35,50 din/kg do 37,50 din/kg bez PDV-a (39,05 din/kg do 41,25 din/kg sa PDV-om).