Cene na berzama u periodu od 30. aprila do 4. maja i promet u aprilu 2018.

Najvažnije iz protekle nedelje: rast cene suncokretove sačme, dešavanja na svetskim berzama + kretanje cena u aprilu

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Majski praznici sredinom nedelje značajno su uticali na aktivnost na organizovanom robno-berzanskom tržištu. Ova nedelja beleži mali obim trgovanja najtrgovanijih berzanskih roba.

Povećana potražnja za pšenicom rezultirala je trgovanjem po jedinstvenoj ceni od 18,00 din/kg bez PDV-a (19,25 din/kg sa PDV-om). U odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje ova cena prestavlja porast od 2,86%.

Soja je takođe trgovana po jedinstvenoj ceni od 46,50 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prošlonedeljnu ponderisanu cenu ova uljarica je doživela skok od 2,20%.

Kukuruz, kao pšenica i soja, je realizovan po jedinstvenoj ceni od 17,30 din/kg bez PDV-a (19,03 din/kg sa PDV-om) sa vlagom do 14,5%.

Suncokretova sačma sa 33% proteina i dalje beleži rast cene. Povećana potražnja za ovom prerađevinom konstantno gura cenu ka gore. Ponderisana cena je iznosila 21,00 din/kg bez PDV-a (25,20 din/kg sa PDV-om) što predstavlja cenovni rast od 4,79% u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne sedmice.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:


PRODEX

Berzanski index PRODEX je na dan 03.05.2018. godine bio na nivou od 211,18 indeksnih poena, što predstavlja rast za 0,12% poena u odnosu na prethodnu nedelju.


SVETSKO TRŽIŠTE

Cene poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na vodećim robnim berzama:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 12,45%, a kukuruz je poskupeo 3,47%.

Nepovoljne vremenske prilike za pšenicu u SAD uticale su na kretanje cene pšenice.

Kašnjenje setve kukuruza u SAD uticalo je na kretanje cene kukuruza.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 1,48%, a sojina sačma je poskupela 5,06%.

U Budimpešti u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, kukuruz je poskupeo 1,40%.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 3,46%, a kukuruz je poskupeo 2,61%.

OBIM I STRUKTURA PROMETA NA PRODUKTNOJ BERZI U APRILU 2018. GODINE

Mesec april kao i prethodni mesec beleži pozitivne trendove najtrgovanijih berzanskih roba. Cene kukuruza, pšenice i soje beležile su pozitivne cenovne trendove. Iako su zabeleženi pozitivni cenovni trendovi, količinski je smanjen obim trgovanja na organizovanom robno-berzanskom tržištu. Razlog pre svega vidimo u smanjenoj ponudi, koja je posledica intenzivnih prolećnih radova koji su bili u kašnjenju zbog loših vremenskih uslova krajem marta. Ukupan promet preko „Produktne berze“ proteklog meseca je iznosio 3.200 tona robe, što je za 65,91% manje nego prethodnog meseca, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 77.420.000,00 dinara, odnosno za 58,28% manje nego u martu.

Kukuruz

Kukuruz se proteklog meseca kretao u cenovnom rasponu od 17,00 do 17,70 din/kg bez PDV-a. Ponder cena je za april je iznosila 17,32 din/kg bez PDV-a a (19,13 din/kg sa PDV-om) u odnosu na upoređujući podatak iz marta, cena kukuruza je porasla za 1,64%. Ono što je bitno da se napomene su manje zasejane površine pod ovom žitaricom u ovogodišnjem setvenom periodu u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne godine. Prošlogodišnji sušni period je naterao ratare da ove godine budu oprezni i da se okrenu nekim drugim poljoprivrednim kulturama kao što su pšenica, uljana repica i suncokret.

Pšenica

Cena pšenice beleži skok u odnosu na prošli mesec kada je bila niža od cene kukuruza, odnosno vratila se na viši cenovni nivo od cene kukuruza. Hlebnim zrnom se trgovalo po cenama od 17,00 din/kg bez PDV-a do 18,00 din/kg bez PDV-a koliko se plaćala pšenica sa proteinom min 13% i glutenom preko 27. Ponderisana cena je iznosila 17,55 dinara po kilogramu bez PDV-a (19,30 din/kg sa PDV-om), što predstavlja za 2,06% višu ponderisanu cenu nego u martu.

Soja

Cena soje se kretala u cenovnom opsegu od 44,90 do 46,50 din/kg bez PDV-a što prestavlja cenovni raspon od 3,5% između najviše i najniže trgovane cene. U odnosu na upoređujući podatak iz prethodnog meseca, cena ove uljarice je doživela rast.

Suncokretova sačma

Suncokretova sačma sa 33% proteina je doživela značajan skok i uzima učešće u trgovanju poslednja dva meseca na novosadskoj „Produktnoj berzi“. Početkom meseca cena je iznosila 17,00 din/kg bez PDV-a da bi na kraju meseca bila trgovana po cenama od 20,40 din/kg bez PDV. Ponderisana cena je iznosila 18,63 dinara po kilogramu bez PDV-a (21,67 din/kg sa PDV-om), što predstavlja za 6,24% višu ponderisanu cenu nego u martu. Međutim, kada se uzme upoređujući podatak sa početka i kraja meseca, cena ove prerađevine je porasla za čak 20%.