Cene na berzama u periodu od 7. do 11. oktobra 2019. godine

Najvažnije iz protekle nedelje: rast trgovanja kukuruzom, dešavanja na svetskim berzama

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Stabilne cene i trgovanje kukuruzom su obeležili ovu nedelju na „Produktnoj berzi“. Volatilnost cena je bila na izuzetno niskom nivou, dok je kukuruz zabeležio količinski apsolutni primat u trgovanju. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 2.565 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 43.422.250,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je veći za 17,12%, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 10,65%.

Kukuruz je količinski sa 2.400 tona bio najtrgovanija roba na domaćem organizovanom tržištu. Cena žutog zrna se kretala u cenovnom rasponu od 13,90 do 14,10 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 13,98 din/kg bez PDV-a (15,38 din/kg sa PDV-om). U odnosu na nedelju pre, cena kukuruza se kreće u pozitivnom smeru.

Za razliku od prethodne sedmice kada je pšenica količinski bila vodeća kultura u trgovanju, ove nedelje beleži odsustvo. Slaba ponuda i ponuda po 18,00 din/kg bez PDV-a nisu doveli do realizacije.

Soja se zadržala na stabilnom cenovnom nivou. Sojom se trgovalo po jedinstvenim cenama od 36,30 din/kg bez PDV-a (39,93 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponderisanu ovonedeljnu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući period cena ove uljarice je viša za 0,39%.

Prema poslednjem USDA-ovom izveštaju predviđa se da će izvoz pšenice iz EU porasti na 28,0 miliona tona, što je najvećim delom posledica većeg prinosa. Uslovi za uzgoj širom regiona bili su generalno dobri ove godine, što je rezultiralo proizvodnjom 152,0 miliona tona, što je više od 15 miliona u odnosu na prošlogodišnji rod pogođen sušom. Očekuje se da će uz obilne zalihe i konkurentne cene izvoz zabeležiti rast.

Koliko Ukrajina postaje sve značajniji igrač na svetskom tržištu kukuruza najbolje odslikava podatak da su za poslednje četiri godine izvoz povećali sa 16,6 miliona tona na 30,0 miliona, što predstavlja rast od čak 80,7%.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

SVETSKO TRŽIŠTE

Cene poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na vodećim robnim berzama:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 0,90%, a kukuruz je pojeftinio 2,16%.

Iznenađujuća procena američkog prinosa kukuruza u mesečnom izveštaju Ministarstva poljoprivrede SAD, koja je viša nego prošlog meseca, uticala je na kretanje cene te robe.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 1,30%, a sojina sačma je poskupela 2,05%.

Na rast cene soje su uticale nove kineske kupovine američke soje.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 0,43%, a kukuruz je pojeftinio 0,91%.

Komentari