Cene na berzama u periodu od 9. do 13. septembra 2019. godine

Najvažnije iz protekle nedelje: slab promet, dešavanja na svetskim berzama

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Slab promet na novosadskoj Produktnoj berzi nastavljen je drugu nedelju zaredom. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 275 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 6.133.000,00 dinara.

Prema najnovijem USDA-ovom izveštaju, procena proizvodnje pšenice ovog meseca je smanjena usled manjeg prinosa u Australiji i zemljama Crnomorskog regiona, što je nadmašilo rast proizvodnje u EU i Indiji. Takođe se očekuje pad izvoza iz Argentine, Australije i Kazahstana. Usled žetve na Severnoj hemisferi i pada cene kukuruza, cena pšenice tokom avgusta je zabeležila pad. Takođe, USDA procenjuje da će svetska proizvodnja kukuruza zabeležiti pad usled manje proizvodnje u SAD-u i Ukrajini. Usled obilnih zaliha cene su zabeležile pad.

Potražnja za pšenicom po cenama od 17,20 din/kg bez PDV-a nije rezultirala zaključenjem berzanskog ugovora. Prodavci su bili na cenama od 17,40 din/kg i višim.

Kukuruz je trgovan po jedinstvenoj ceni od 14,40 din/kg bez PDV-a (15,84 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena žutog zrna je niža za 1,93%.

Soja je izostala iz trgovanja ove nedelje. Najviša kupovna cena za soju je iznosila 35,50 din/kg bez PDV-a, dok ponude soje gotovo nije ni bilo na ovim cenama. Najbolja ponuda je iznosila 36,50 din/kg bez PDV-a.

Suncokret je trgovan po jedinstvenoj ceni od 31,00 din/kg bez PDV-a (34,10 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju cena ove uljarice je neznatno viša za 0,65%.

Sojina sačma je realizovana po ceni od 42,00 din/kg bez PDV-a (50,40 din/kg sa PDV-om).

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

PRODEX

Berzanski indeks PRODEX je na dan 12.09.2019. godine bio na nivou od 195,88, što predstavlja pad od 2,69 indeksnih poena.

SVETSKO TRŽIŠTE

Cene poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na vodećim robnim berzama:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 4,66%, a kukuruz je poskupeo 2,31%.

Na rast cene pšenice je uticala degradacija useva na južnoj hemisferi.

Ministarstvo poljoprivrede SAD je korigovalo na niže svoju procenu prinosa kukuruza novog roda i to je uticalo na cene.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 3,93%, a sojina sačma je poskupela 2,56%.

Iznenadna prodaja 600.000 t američke soje kineskom privatnom kupcu uticala je na kretanje cene ove robe, zajedno sa snižavanjem procene prinosa novog roda u SAD.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica (decembarski fjučers) je poskupela 1,50%, a kukuruz je poskupeo 0,46%.