PRODUKTNA BERZA: Terminski ugovor za uljanu repicu 460 evra za tonu

Cene kukuruza i soje protekle nedelje, zabeležile su osmogodišnji maksimum, a porasla je i cena pšenice, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze, uz iznošenje podataka da je ukupan promet iznosio 6.899 tona robe, a finansijska vrednost bila je 254,1 miliona dinara.

Ugovori za kukuruz sa isporukom robe u periodu april/maj, realizovani su u cenovnom rasponu od 23,7 do 25 dinara po kilogramu bez PDV-a, što je rast od 4,13 posto. Povećana izvozna tražnja konstantno pomera cene kukuruza u pozitivnom smeru, kaže se u izveštaju i konstatuje da je, u odnosu na isti period prošle godine, cena ove žitarice viša za 58,23 procenta.

Berzanski ugovori za soju su zaključivani od 81,5 do 85 dinara za kilogram, bez PDV-a. Ponderisana cena soje prošle nedelje bila je 82,95 dinara, što je rast od 6,87 procenata, dok je u odnosu na isti period predhodne godine, cena viša za čak 97,67 procenata.

Pšenica je takođe bila tražena, pa je došlo i do rasta cena, a trgovalo se u cenovnom rasponu od 22 do 24,5 dinara za kilogram, bez PDV-a. U odnosu na predhodnu nedelju cena je viša za 7,67 procenata, dok je nivo po terminskoj tražnji bio 20,3 dinara.

Kada se radi o terminskim ugovorima, najbolje performanse je imala uljana repica sa tražnjom na nivou cena od 460 evra za tonu.

B.K.

Komentari