Izmenama pravilnika o Meri 1 IPARD programa proširena lista korisnika

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede objavila je izmene pravilnika o Meri 1 IPARD programa. Na osnovu njih, pravo po pozivu za podnošenje zahteva za odobravanje IPARD podsticaja za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, koji se uskoro očekuje, imaće nosioci poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Dakle, biće omogućeno da konkurišu i preduzeća, mikro, mala i srednja, pod uslovom da imaju registrovana gazdinstva.

Izmenama pravilnika promenjena je definicija koja se odnosi na mladog poljoprivrednika, kojom se precizira da je ta osoba mlađa od 40 godina u trenutku podnošenja zahteva za odobravanje projekta. To praktično znači da mladi, potencijalni IPARD korisnici, koji bi u momentu podnošenja zahteva bili na granici od 40 godina starosti, nisu više u riziku da u toku obrade zahteva ostanu bez dodatnih pet odsto podrške.

Izmenama pravilnika daje se objašnjenje kada je neka investicija započeta. U slučaju kada je započeta investicija u izgradnju objekta koja nije deo IPARD zahteva za podršku, podnosilac zahteva će biti u obavezi da dostavi privremenu situaciju sa građevinskom knjigom za izvedene radove ili nalaz ovlašćenog sudskog veštaka građevinske struke, koji sadrži utrošak radova i materijala za izvedene radove. Na ovaj način, potencijalni korisnici će moći kroz IPARD program da ostvare podršku i završe investiciju koju su započeli iz drugih izvora finansiranja.

Usvojenim izmenama pravilnika, obuhvaćena je izmenjena Lista prihvatljivih troškova, koja je u decembru 2020. godine potvrđena od Evropske komisije. Time je proširena mogućnost podrške za investicije koje do sada nisu bile na Listi prihvatljivih troškova.

PODRŠKA I DO MILION EVRA!
Poziv koji mnogi sa nestrpljenjem očekuju biće otvoren tri meseca i obuhvatiće širok spektar investicija za koje se iz IPARD fonda može dobiti podrška do 65 odsto ili 70 odsto za ulaganje u planinskim područjima. Najveći iznos podrške je 700.000 evra, za sektore voća, povrća, ostalih useva, grožđa, a do milion evra za sektore mesa, mleka.. Ukupno na raspolaganju će biti 6,6 milijardi dinara.

B.K.