Poljoprivrednicima 37,5 milijardi dinara podsticaja u 2021.

Ministarstvo poljoprivrede će za podsticaje u ovoj godini opredeliti 37,503 milijarde dinara.

U planu je da se uz podršku Svetske banke poljoprivrednicima omogući da konkurišu i kroz poseban program za nabavku osnovnih sredstava.

Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović kaže za Tanjug da se očekuje u aprilu poziv za IPARD sredstva za tzv. Meru 1 kada će biti raspisan poziv za mehanizaciju, osnovna sredstva, izgradnju i sve što poljoprivrednici mogu da koriste za ulaganja u imovinu. Ističe da će ako nakon toga ostane raspoloživih sredstava biti raspisan poziv i za traktore i napominje da su do sada imali dva poziva. Petrovićeva napominje da je do sada bilo dosta zainteresovanih za IPARD podsticaje kada su u pitanju traktori, kao i da je obrada zahteva privedena kraju. Kaže da je lista zbog previse zahteva bila rangirana i precizira da je u ovom trenutku oko 40 zahteva stiglo za isplatu kada su u pitanju traktori iz javnog poziva broj 4, za Meru 1.

Napominje da su u 2020. godini urađena dva nova pravilnika ruralnog razvoja i to za podršku vinarijama i za podizanje novih zasada, kao i pomoć destilerijama. Podseća da je do sada isplaćena 41 vinarija u vrednosti od oko 500 miliona dinara i najavljuje da će, kada završe obradu tih zahteva, biti raspisan poziv u drugom ili trećem kvartalu ove godine. Do sada su korisnici dobijali novac unapred i to pre nego što završe investiciju, kaže Petrović.

Ove godine je novo to što će poljoprivednici imati učešće od samo 10 odsto, dodaje. „Oni bi podneli zahtev Upravi za agrarna plaćanja, nakon odobrenja 50 odsto podsticaja od poslovne banke bi tražili kredit od 40 odsto vrednosti investicije, dok bi njihovo učešće bilo samo 10 odsto“, pojašnjava.

Nastavljamo i u ovoj godni da realizujemo Meru 1-3, dodala je Petrovićeva. Ona napominje da su žene podjednako zastupljene kroz sve pravilnike, a dobijaju određeni broj poena ukoliko su u pitanju pojedini podsticaji.

Kada je reč o organskoj proizvodnji neće se ništa menjati u ponudi, očekivanja su ista i za ovu godinu, kaže direktorka Uprave za agrarna plaćanja.

Izvor: Tanjug