IPARD javni pozivi kasne, naredni tek u aprilu

Iako je javni poziv za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava iz IPARD II programa trebalo da bude raspisan u oktobru, odnosno novembru, to se nije desilo. Reč je o javnim pozivima za nabavku novog traktora, te nabavku mašina i mehanizacije i izgrdanju i opremanje objekata (farmi, skladišta, plastenika, staklenika, podizanje voćnjaka, vinograda, sistema za navodnjavanje…).

Za ovaj konkurs je, prema planu Ministarstva poljoprivrede bio predviđen fond od oko 3,1 milijardu dinara – 620 miliona za nabavku traktora i 2,48 milijardi za mehanizaciju i izgradnju. Ovi konkursi se, kako su najavili nadležni, mogu očekivati tek u aprilu iduće godine. Kako Uprava za agrarna plaćanja ima rok devet meseci po zatvaranju javnih poziva da odobri ili odbije zahteve, sa realizacijom odobrenih projekata moglo bi se početi tek u martu 2022. godine. Podnosiocima zahteva za odobrenje IPARD projekata omogućeno je, što je olakšavajuća okolnost, da po dobijanju pozitivnih rešenja povuku do 50 odsto odobrenog iznosa podrške.

Aktivnih javnih poziva, kako je za Večernje novosti rekla direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović, zbog trenutne epidemiološke situacije. Sledeći poziv se, kako je navela, očekuje u aprilu 2021. godine i odnosiće se na investicije u imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Inače, na dosadašnjih devet javnih poziva, kako je podsetila Petrović, pristiglo je 1.746 zahteva, a do sada su 204 poljoprivrednika isplaćena sa 11,7 miliona evra.

U pripremi je IPARD III program Republike Srbije čija se akreditacija, prema najavama iz Ministarstva, očekuje krajem sledeće godine. Ovaj program najverovatnije uvodi sektor ribarstva i infrastrukture.

Izvor: Agrosmart