Obuke i informativna radionica o IPARD-u u septembru

Foto: Pixabay/AgroFin

Prijave su u toku

Nemačka razvojna banka KfW izradila je program pod nazivom Razvoj finansijskih sistema u ruralnim oblastima u Srbiji (SRFP).

U okviru tog programa, zajedno sa agencijom Smart IPARD iz Novog Sada organizovaće niz besplatnih obuka o IPARD programu – finansijskom instrumentu pretpristupne pomoći dostupnom mikro, malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Kao deo podrške SRFP-a u unapređenju konkurentnosti MMSP i ostalih preduzetnika u ruralnim oblastima Srbije, biće ponuđen niz obuka o različitim temama, uključujući, između ostalog, i način pisanja poslovnih planova koji su prihvatljivi u bankama, IPARD/vladine subvencije, finansijsko upravljanje, sertifikovanje poslovanja i razvoj izvoza.

Kada je o IPARD programu reč, najpre će eksperti Smart IPARD-a održati fokus grupe, kako bi se stekao direktan uvid u potrebe MMSP i ostalih preduzetnika i kako bi se shodno tome organizovale kasnije besplatne obuke.

Prva fokus grupa biće održana u Irigu, u Vinskoj kući Kovačević. 3. septembra 2019. od 9 do 11 časova (za prerađivače voća, povrća, mesa, mleka, grožđa, kao i za gazdinstva koja se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom), a od 11 do 13 časova za MMSP koja se bave nepoljoprivrednim delatnostima, a koja se oslanjaju na agro sektor (proizvođači ambalaže, prevoznici, proizvođači mehanizacije…).

Smart IPARD, konsultantska agencija za čiji su IPARD projekat stigle prve pare iz ovog EU fonda, poziva sve zainteresovane da prisustvuju fokus grupama, iznesu svoje planove i potrebe, a potom da se uključe u besplatne obuke koje će im biti od koristi u pristupu bespovratnim EU sredstvima za finansiranje proizvodnje i razvoj konkurentnosti.

Telefoni na koje mogu potvrditi učešće su 063 500525 i 063 685883, a mejl adresa: kontakt@smartipard.rs.

A Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poziva zainteresovana privredna društva i preduzetnike koji se bave pružanjem konsultantskih usluga, izradom poslovnih/biznis planova, izradom projekata i tehničke dokumentacije, izradom studija izvodljivosti i drugih studija, da prisustvuju informativnoj radionici na temu „Implementacija IPARD II programa u Srbiji i sprovođenje IPARD pravilnika za meru M1: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava“.

Radionica će biti održana u utorak, 10.09.2019. godine sa početkom u 10.00 časova u Poljoprivrednom klubu, Bulevar kralja Aleksandra 84/I, Beograd.

Prijava zainteresovanih učesnika je najkasnije do 09.09.2019. godine, ili do popune slobodnih mesta.

Obrazac prijavnog formulara možete preuzeti ovde.