Raspisan poziv za IPARD podsticaje vredan 6,5 milijardi dinara

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede raspisala je javni poziv za IPARD podsticaje iz mere 1, koja se odnosi na nabavku fizičke imovine poljoprivrednih gazdinstava, potvrdila je Tanjugu direktorka Uprave Biljana Petrović.

„To je najveći poziv do sada vredan 6,5 milijardi dinara. Poljoprivrednici mogu da podnose zahteve za sve ono što povećava vrednost njihovog gazdinstva: objekte, protivgradne mreže, hladnjače, mezanizaciju, priključne mašine, skladišta za žitarice“, rekla je Petrovićeva dodajući da proizvođači iz svih sektora poljoprivrede mogu da podnose zahteve.

Petrovićeva je precizirala  da je maksimalan iznos podsticaja po jednom gazdinstvu 700.000, a za proizvođače mesa do million evra.

„Ovim iznosima finansira se do 60 odsto ukupne vrednosti investicije, a ukoliko se radi o mladim poljoprivrednicima onda 65 odsto“, rekla je direktorica Uprave za agrarna plaćanja.

Napomenula je da postoje određena ograničenja u pogledu veličine gazdinstva da bi moglo da se kvalifikuje za dobijanje podsticaja iz IPARD programa.

„Kada je reč o proizvodnji jagodičastog voće to je od dva hektara pa naviše, kad se radi o ostalim vrstama voća od pet do sto hektara, s tim da u sektoru voćarstva to može biti i grinfild inversticija, odnosno da krenu od nabavke sadnica i ukoliko to tada nisu imali ovakvu vrstu proizvodnje“, navela je Petrovićeva.

Poljoprivredna gazdinstva  po ovom pozivu prijave mogu da dostave do 10. septembra .

„Kada budu sakupljene sve aplikacije, očekujemo da u seprembru, počnemo sa isplatama 50 odsto avansa, kako bismo omogućili poljoprivrednicima da što brže završe svoju investiciju. U momentu odobravanja projekta oni će se izjašnjavati da li žele avansnu isplatu. Ukoliko je odgovor potvrdan potrebno je da dostave bankarsku garanciju. Nakon završetka investicije aplikantima se isplaćuje preostali deo novca“, objasnila je direktorka Uprave za agrarna plaćanja uz napomenu da 40 dsto novca za finansiranje investicije, poljoprivrednik obezbeđuje iz sopstvenih sredstava ili kredita.

Javni poziv i konkursnu dokumentaciju možete preuzeti ovde.

 B. K.