EK: Odličan odziv na IPARD pozive u Srbiji

Foto: MPVŠ

Evropska unija će finansijski podržati taj program bespovratnom pomoći od 175 miliona evra

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao se u Novom Sadu sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i generalnim direktorom za poljoprivredu i ruralni razvoj Mariom Milučevim koji su istakli da je odziv srpskih poljoprivrednih proizvođača na IPARD pozive odličan, kao i da je Srbija napravila veliki napredak u poljoprivredi, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Fabrici i Milučev posetili su štand Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu gde je organizovan EU dan.

Ministar Nedimović je rekao da očekuje da ćemo do polovine juna imati potpisane prve ugovore sa srpskim poljoprivrednicima kada je u pitanju IPARD.

Nedimović je istakao da je za nas danas jako važan dan, pre svega zbog izveštaja Evropske komisije koji je po prvi put vrlo pozitivan u odnosu na ranije kada je reč o poljoprivredi.

Ministar je podsetio da su već raspisana i zatvorena dva poziva koja se odnose na kupovinu nove mehanizacije i opreme i kupovinu traktora, kao i da je stiglo 500 zahteva.

Nedimović se nada da će sledeće nedelje biti potpisan finansijski sporazum sa Evropskom komisijom i da ćemo u prvih 10 do 15 dana juna imati potpisane prve ugovore sa srpskim poljoprivrednicima.

„Ja se zahvaljujem Evropskoj komisiji koja nam je pomogla u ovome i sada možemo slobodno da kažemo da je Srbija deo zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije”, zaključio je Nedimović.

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici pohvalio je rad ministra Nedimovića kada je u pitanju IPARD i rekao da će Evropska unija finansijski podržati taj program bespovratnom pomoći od 175 miliona evra.

“Želeo bih da pohvalim rad ministra i čitavog tima koji su zaista vrlo vredno radili da nakon nekoliko godina ovaj program postane uspešan i počne da se realizuje. Vrednost IPARD-a iznosi 175 miliona evra bespovratne pomoći i taj fond, zajedno sa privatnim i javnim fondovima će pospešiti investicije i očekuje se da će iznositi 400 miliona evra“, rekao je Fabrici.

Fabrici je kazao da je Srbija već napravila određene napretke kada je reč o poljoprivredi.

„Proteklih godina izvoz proizvoda u Evropsku uniju se udvostručio tako da smo mi uvereni da će ovaj projekat pomoći da se još više ojačaju kapaciteti Srbije i da će ovim programom poljoprivrednici dobiti nove veštine i povećane kapacitete”, rekao je Fabrici.

Milučev je takođe čestitao ministru Nedimoviću zbog činjenice da u Srbiji ipak kreće IPARD, dodajući da je odziv na IPARD pozive u Srbiji – odličan.

Milučev je napomenuo da je u pitanju pomoć u iznosu od 175 miliona evra koja dolazi iz evropskog budžeta i ako se uzme u obzir i pomoć iz budžeta Srbije, to je preko 230 miliona evra, kao i privatni deo gde je učešće korisnika podnosioca zahteva, to će biti značajan iznos.

Tokom EU dana na štandu MPŠV su predstavljeni aktuelni IPA projekti u oblasti poljoprivrede koji se realizuju uz podršku EU, a u organizaciji MPŠV je održana i konferencija „IPARD II u Srbiji – iskustva i nove mogućnosti“.