Nedimović: Od januara lakše do hipoteka za IPARD sredstva

Branislav Nedimović, Foto: MPŠV

EU je stvorila mogućnost da Srbija u okviru IPARD programa raspolaže sumom od 175 miliona evra

Od januara Srbija će obezbediti lakši pristup IPARD sredstvima zainteresovanim poljoprivrednicima da ulažu u preradu proizvoda, najavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posle susreta sa šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem prilikom otvaranja nacionalne laboratorije za bezbednost hrane.

Najveći problem budućim prerađivačima je obezbeđivanje hipoteka pri izgradnji prerađivačkih kapacita uz korišćenje IPARD sredstava, rekao je ministar i dodao da će uz podršku USAID preko poslovne banke biti obezbeđena garancija u visini 60 procenata.

Nedimović je najavio da će od januara biti obezbeđena i podrška Svetske banke kako bi se poboljšala konkurentnost srpske poljoprivrede, što će voditi ka povoljnijim uslovima i dužim rokovima otplate kredita kako bi se lakše dolazilo do novca.

Sem Fabrici ocenio je da su mere IPARD-a popularne i koncipirane prema potrebama Srbije odgovarajući na interesovanje hoće li biti prebacivanja neiskorišćenog novca sa manje popularnih na popularnije mere. Kako je rečeno, EU je stvorila mogućnost da Srbija u okviru IPARD programa raspolaže sumom od 175 miliona evra, a Fabrici je procenio da bi to sa koofinansiranjem od Vlade Srbije i samih poljoprivrednika trebalo da bude oko 400 miliona evra podrške.

Kao nove IPARD mere on je najavio ruralni razvoj i ulaganja u seoski turizam i predložio da se nastavi sa boljim upoznavanjem poljoprivrednika o ovom važnom instrumentu podrške.

Nedimović je rekao da je u sadašnjoj realizaciji IPARD mera najveće interesovanje za nabavku traktora gde je „više zahteva nego novca“, dok je kod podrške za investicije u preradu – bilo zahteva koliko i novca opredeljenog za podršku.