Nedimović: U naredna dva meseca novi IPARD poziv

Foto: MPŠV

Za traktore se prijavilo 396 proizvođača

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović posetio je u petak, 12. oktobra, prvi sremski sajam poljoprivrede „Agrosirm“ u Sremskoj Mitrovici.

„Ovo je prilika da srpski poljoprivrednici pokažu šta nude“, rekao je Nedimović i podsetio da je „Vlada Republike Srbije ove godine izdvojila dosta novca, tako da sa čak 50 odsto finansira cene alata za poljoprivrednu proizvodnju“.

Ministar je naveo da poljoprivrednici dobijaju traktore preko IPARD fonda, da se do sada prijavilo 396 proizvođača, kao i da će u naredna dva meseca biti novi poziv. Ovom prilikom on je pozvao poljoprivrednike da apliciraju za ta sredstva.

„Imamo 1.276 aplikacija za mlade poljoprivrednike do 40 godina. Do 15. novembra biće izvršeno rangiranje prijavljenih, a ja smatram da ćemo sigurno 500 do 600 mladih grantova uspeti da isplatimo“, rekao je ministar ukazujući na podsticajne mere za mlade poljoprivrednike. Ministar Nedimović izjavio je da su za mlade proizvođače, koji počinju iz početka i nemaju svojih sredstava, omogućeni i povoljni bankarski krediti.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Saša Stevanović pozvao je poljoprivrednike da iskoristite bespovratna sredstva koja će Sekretarijat i naredne godine nameniti poljoprivrednicima, podsetivši na to da je budžet za ovu godinu iznosio 8,3 milijarde dinara.

„Prošle godine smo organizovali prvu izložbu poljoprivrednih mašina domaćih proizvođača, a ove godine je ponuda proširena sa gastroturističkom ponudom i sada imamo sajam. Kazneno-popravni zavod je i ranije doprinosio razvoju privrede Srbje“, rekao je Aleksandar Alimpić, upravnik mitrovačkog KPZ.

Organizatori dvodnevnog poljoprivrednog sajma su Kazneno popravni zavod u Sremskoj Mitrovici, Regionalna privredna komora Sremskog okruga i grad Sremska Mitrovica.

Na sajmu je učestvovalo oko 100 izlagača iz oblasti poljomehanizacije, kao i proizvođači stočne hrane, mesnih proizvoda, mlekare, vinarije, klanice i druge firme.

Na sajmu, koji se po prvi put organizovao u KPZ u Sremskoj Mitrovici, prikazane su i poljoprivredne mašine koje se proizvode u tom zavodu – prikolice, drljače, felne, dizalice i drugo.