Nedimović uručio poljoprivrednicima prve IPARD ugovore

Foto: MPŠV

Srpskim poljoprivrednicima će u naredne tri godine na raspolaganju biti 400 miliona evra

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović uručio je danas prvih deset ugovora srpskim poljoprivrednicima za nabavku mehanizacije sredstvima iz IPARD II programa.

Ugovori su uručeni u Subotici gde se danas obeležava godinu dana rada Vlade Republike Srbije, a ministar Nedimović je tim povodom poručio da će srpskim poljoprivrednicima u naredne tri godine na raspolaganju biti sredstva od ukupno 400 miliona evra.

Finansijskim sporazumom o odobravanju sredstava iz IPARD fondova za ruralni razvoj i poljoprivredu, srpskim poljoprivrednicima omogućeno je da koriste investicionu podršku u iznosu od 175 miliona evra bespovratne pomoći do 2020. godine.

Nedimović je istakao da posle osam godina priče o IPARD-u, danas Srbija ima prve konkretne ugovore.

“Ovo je za nas veliki dan i pravimo prekretnicu u poljoprivredi, jer po prvi put evropske pare idu direktno u ruke srpskih poljoprivrednika“, istakao je Nedimović.

Ugovori su dodeljeni za pet poljoprivrednika koji se bave stočarstvom, četiri ratarstvom, a jedan voćarstvom.

Foto: MPŠV

„Nadam se da će naši poljoprivrednici u vremenskom periodu koji im je određen nabaviti mehanizaciju i dobiti povraćaj svojih sredstava i nadam se da ćemo ih narednih meseci obići i uveriti se kako mašine rade“, ukazao je Nedimović.

Ministar im je poželeo da smanje troškove i povećaju kvalitet proizvodnje i upozorio da postoji kontrola trošenja sredstava, kao i zabrana otuđenja mehanizacije i vozila do određenog perioda.