Od jeseni dva nova sektora u IPARD-u

Foto: MPŠV

Na pet poziva stiglo je 736 aplikacija

Peto zasedanje Odbora za praćenje sprovođenja IPARD programa, kojim je predsedavao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, održano je danas u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu.

Nedimović je podsetio da je poljoprivrednicima i prerađivačkoj industriji na raspolaganju 175 miliona evra bespovratnih sredstava u okviru IPARD programa.

Na pet poziva za dobijanje novca iz ovog Programa stiglo je 736 aplikacija, što je za gotovo 50 odsto više od očekivanog, ocenjeno je nakon sastanka Odbora za praćenje sprovođenja IPARD programa.

„Imaćemo od jeseni dva nova sektora u IPARD-u, a to su sektor jaja i sektor vina. Nakon što je usvojena mera za razvoj ruralnog turizma, takođe od jeseni, imamo i agroturizam. To je od izuzetne važnosti, jer možemo da iskoristimo naš geografski potencijal i hranu koju proizvodimo. Procedura možda jeste komplikovana, ali uvek navodim primer gospođe od 65 godina iz Stare Pazove, koja je aplicirala za klasu traktor i dobila 60 odsto bespovratnih sredstava. Rešenje joj je uručeno“, izjavio je Nedimović i dodao da su dobili i još dva nova zahteva od poljoprivrednih proizvođača, jedan, koji se odnosi na preradu voća, a drugi je stigao od proizvođača mleka.

„Predložili smo danas, zajedno sa proizvođačima voća, da korigujemo deo koji se odnosi na preradu voća, kako bismo mogli one male proizvođače iz nacionalnih mera da nastavimo da finansiramo u pogledu investicija za preradu. Drugi zahtev je bio od proizvođača mleka, da se za investiciju farme koriguje broj grla sa 20 na 50, ali ja mislim da za te namene možemo koristiti druge alate, a ne sredstva iz IPARD-a, kako bismo dostigli prvo nacionalne standarde“, rekao je ministar Nedimović.

Liam Breslin, predstavnik Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj u IPARD programu ocenio je da 175 miliona evra pretpristupne pomoći iz IPARD programa može promeniti mnoge stvari u poljoprivredi.

„U toku je obrada pristiglih predmeta i očekujemo uskoro i isplatu i donošenje rešenja po tim predmetima. Očekujemo sada, takođe, da se prijavljuju oni koji su zainteresovani za razvoj agroturizma i da apliciraju za sredstva iz IPARD programa“, rekao je Breslin.

Nedimović: Poljoprivrednicima isplaćen prvi novac iz evropskih fondova

Ministar Nedimović se, u okviru sajamskih aktivnosti na 86. Sajmu poljoprivrede, sastao i sa zamenicom šefa Delegacije EU u Srbiji Matejom Norčić Stacmar.

Tom prilikom Nedimović se zahvalio na podršci Srbiji na njenom putu ka članstvu u EU, posebno u sektoru poljoprivrede i to u sva tri poglavlja – poljoprivredne politike, bezebnosti hrane i ribarstva. Podsetio je da je u toku realizacija IPARD projekta, da je 736 aplikacija u postupku, kao i da je počela isplata prvog evropskog novca poljoprivrednicima.

„To su prvi evropski novci koji su isplaćeni direktno na ruke poljoprivrednicima u Srbiji. To je jako važno u poljoprivredi i to je jedan simbolički gest koji oslikava odnose Srbije i Evropske unije“, rekao je Nedimović.

„Ideja je da postanemo potpuno kompatibilni sa regulacijom Evropske unije u sektoru bezbednosti hrane, jer je to najsavremenije i najkompletnije tržište hrane na svetu. Ako imate tako uređen sistem, onda možete da trgujete s bilo kim na ovoj planeti“, istakao je ministar Nedimović i najavio da će za tri meseca biti akreditovana Laboratorija za bezbednost hrane, kao i da je oprema već nabavljena i angažovan stručni kadar koji će u njoj raditi, čime će Laboratorija biti potpuno u funkciji.

Foto: MPŠV

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Stacmar je navela da je Srbija u 2018. ostvarila izvoz na tržište EU vredan 1,3 milijarde evra i da je to pokazatelj puta Srbije ka Evropskoj uniji.

Norčić Stacmar je navela da Delegacija EU pomaže Srbiji, ne samo u pogledu propisa i standarda, već i na modernizaciji poljoprivrede i prerađivačke industrije. Jedan od načina pomoći u tom smislu je i IPARD projekat, kao instrument za razvoj ruralnog turizma.

„Tu nije samo novac u pitanju, već kroz projekat ‘EU za tebe’ dajemo mehanizaciju, traktore, konkretno 15 traktora biće dodeljeno, potom kombajni, tresači višanja. Reč je o 175 miliona evra bespovratnih sredstava za male poljoprivrednike, a na vama samima je kojom brzinom ćete raditi, onako kako ste sami sebi zadali i kako se od vas to očekuje“ podsetila je Norčić Stacmar i dodala da je više od dve trećine srpskih proizvoda plasirano na tržište EU i na tržište CEFTE.

„Sa uvođenjem evropskih propisa u oblasti zaštite bezbednosti hrane veća je mogućnost da poljoprivredni proizvodi budu plasirani na tržište EU i budu konkurentniji“, rekla je Norčić Stacmar, podsećajući da je Srbija već dobila stotinu miliona evra za razvoj poljoprivrede, te pohvalila trgovinsku razmenu između EU i Srbije.