Primeri dobrih IPARD projekata (II)

Foto: Pixabay

Uprava za agrarna plaćanja predstavila je na svom sajtu nekoliko primera dobrih IPARD projekata

Aleksandar Tišma (40) iz Novog Kneževca je učestvovao na prvom IPARD javnom pozivu za nabavku nove mehanizacije i jedan je od prvih isplaćenih korisnika. Ostvario je podsticaj za nabavku sejalice i setvospremača.

Aleksandar je uspostavio veoma dobru saradnju sa Savetodavnom i stručnom službom i bio je aktivni učesnik svih zimskih škola i edukativnih radionica, seminara i studijskih putovanja na temu poljoprivrede. Na ovu saradnju inspiriše i druge proizvođače u svom kraju, jer je po njemu ključ u pravovremenoj informaciji. Na jednoj od tih radionica je razbio i predrasudu koja vlada u njegovim krajevima da je IPARD „bauk“ i odlučio se da podnese zahtev. Veoma je zadovoljan što je nabavio novi sejalicu i setvospremača, koje ne bi mogao da priušti sopstvenim sredstvima.

Aleksandar je svoje imanje nasledio od dede. Nakon završene srednje poljoprivredne škole izabrao je poljoprivredu kao svoj životni poziv i gazdinstvo sa 10 proširio na 80 hektara koje u ovom trenutku obrađuje.

Marko Stojadinović (28) iz Gornjeg Grgura kraj Blaca je pionir organske proizvodnje u Topličkom okrugu koji je čuven po lepoj i netaknutoj prirodi. Ovaj način proizvodnje bi, po Markovim rečima, mogao da bude šansa za razvoj ovog po svim parametrima ekonomski nerazvijenog dela Srbije.

Marko je izvršio konverziju čitave proizvodnje na svom gazdinstvu (uzgoj goveda, žitarica i voća) iz konvencionalne u organsku. Uz sertifikate za organsku proizvodnju ima bolji plasman za svoje proizvode i namerava da svoje gazdinstvo i dalje razvija. Uz traktor koji je nabavio uz IPARD podršku, ovaj proces će mu biti olakšan.

Vulović Marina (39) iz Čente je nakon završenog poljoprivrednog fakulteta, smer za zaštitu bilja, odlučila da pokrene svoju poljoprivrednu apoteku, koja bi pored same prodaje imala i savetodavnu ulogu. Nažalost, taj posao nije obezbeđivao dovoljnu egzistenciju za nju i njenu porodicu, pa je krenula u kupovinu obradivog zemljišta i bavljenje ratarskom proizvodnjom.

Postepeno je uvećavala svoje površine i sada se isključivo bavi poljoprivredom. IPARD podrška za kupovinu traktora joj je pomogla da proizvodnju podigne na viši nivo i ostavi sebi prostora za bavljenje, kako ona kaže, svojom primarnom strukom. Naime, ova dinamična žena je nastavila da svojim komšijama pruža besplatne savetodavne usluge kako bi što bolje zaštitili svoje oranice.

Pročitajte i ovo: Primeri dobrih IPARD projekata (I)


Potrebna vam je konsalting agencija za IPARD projekte?

Listu AgroFin partnera pogledajte ovde.