Uručena prva rešenja o isplati IPARD podsticaja

Foto: Smart IPARD

Dragiši Kovačeviću iz Rume prve pare

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem danas je uručio prvo rešenje o odobravanju isplate sredstava iz IPARD programa poljoprivrednom proizvođaču Dragiši Kovačeviću iz mesta Stejanovci kod Rume.

Kovačeviću je simbolično uručen ček na iznos nešto veći od tri miliona dinara, a investicija se odnosi na kupovinu mašine za branje višnje i šljive, koju je Kovačević kupio za oko 49.000 evra. Pomoć u prijavljivanju na IPARD konkurs za nabavku berača ovom voćaru pružila je agencija Smart IPARD iz Novog Sada.

Ministar Nedimović je rekao da će ove godine biti četiri poziva za IPARD u ukupnom iznosu od 80 miliona evra namenjenih srpskim poljoprivrednicima za nabavku mašina, traktora, izgradnju objekata i njihovo opremanje neophodnom tehnološkom opremom. On je istakao da su ovo prve evropske pare koje srpski poljoprivrednici, odnosno građani dobijaju direktno, dok su do sada sredstva iz EU išla preko institucija u infrastrukturu.

Ministar je objasnio da će Kovačeviću, koji ima zasade na šest hektara i planira proširenje proizvodnje na 20 hektara, iz IPARD programa biti vraćeno 60 odsto vrednosti investicije.

Nedimović je zahvalio šefu Delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju, Ministarstvu za EU integracije i Ministarstvu finansija na timskom radu koji je omogućio da se u kratkom roku reše problem koji su mučili Srbiju poslednjih šest do sedam godina.

„Ovo je samo pokazatelj da kada se udružimo sa evropskim kolegama, možemo da napravimo veliku korist za srpsku poljoprivredu“, zaključio je Nedimović.

Sa unapređenjem proizvodnje i ulaganjem u opremu i mašine, rekao je ministar, dolazi do ušteda koje omogućavaju dalje investicije.

Naveo je da se u početku pričalo da će IPARD sredstva biti privilegija samo za one sa 100, 200 ili 500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

„Evo slike i prilike. Kovačević je konkurisao za sredstva. Nije ovo 1976. da na A4 napišeš rukom tri rečenice pa ti neko da novac i nikad te više ništa ne kontroliše“, istakao je Nedimović.

Naglasio je i da je za voćarstvo neophodno obezbediti navodnjavanje, a da se nabavkom novih mašina omogućava i proširenje zasada.

„Neko će reći da mašine sada menjaju ljude, ali dobrodošli u 21. vek“, rekao je Nedimović.

Ministar je naveo i da je do sada izdato i 155 rešenja za nabavku traktora koja su uručena pre dva dana, od ukupno 384 zahteva.

Isplatu IPARD podsticaja za nabavljenu poljoprivrednu mehanizaciju očekuje još osam poljoprivrednika kojima su rešenja uručena u prostorijama Uprave za agrarna plaćanja u Novom Beogradu. Odobreni zahtevi vezani su za sve sektore poljoprivredne proizvodnje i podneti su na Prvi Javni poziv za nabavku nove opreme i mehanizacije u okviru IPARD Mere 1: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Uprkos lošim vremenskim prilikama, Uprava za agrarna plaćanja je protekle nedelje bila domaćin stotinak poljoprivrednih proizvođača kojima su uručena Rešenja o odobravanju projekta za nabavku novog traktora.

Korisnici sada mogu da krenu sa realizacijom svojih investicija, a potom podnesu i zahtev za isplatu. Preko IPARD programa – pretpristupnog instrumenta finansijske podrške EU našoj poljoprivredi i ruralnom razvoju, ostvariće povraćaj uloženih sredstava od najmanje 60 odsto.

Najveću pažnju je privukla šezdesetpetogodišnja Vojvođanka koja se na dodeli rešenja pojavila u nacionalnoj nošnji živopisnih boja, koja je tipična za njen kraj. Kako je rekla,u ovoj nošnji vremešne žene, poljoprivrednice njenog kraja obavljaju i svakodnevne aktivnosti, a ona sama je u njoj polagala vozački ispit za traktor. Ova energična žena će traktor koristiti za ratarsku proizvodnju.

Uz pomoć IPARD podrške od 175 miliona evra u srpsku poljoprivredu će u naredne tri godine biti investirana sredstva od oko 400 miliona evra. U skladu sa Finansijskim sporazumom između Vlade Republike Srbije i Evropske komisije, kojim je omogućeno sprovođenje IPARD programa, srpskim poljoprivrednicima omogućeno je da koriste investicionu podršku u iznosu od 175 miliona evra bespovratne pomoći do 2020. godine.

Smart IPARD pomogao u prijavljivanju na javni poziv

Administrativni deo posla za Dragišu Kovačevića obavila je agencija Smart IPARD koja je na prva tri javna poziva iz ovog programa ugovorila investicije vredne oko šest miliona evra. Korisnicima usluga Smart IPARD-a ovih dana uručuju se rešenja o odobravanju projekata za nabavku novih traktora.

Podsetimo, za nabavku nove mehanizacije konkurisalo se do sada na dva javna poziva, u okviru mere podrške investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Trenutno je otvoren poziv za izgradnju i nabavku opreme za preradu voća, povrća, mesa i mleka i trajaće do 11. marta ove godine.

Prema planu poziva Uprave za agrarna plaćanja, novi konkurs za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, tj. u izgradnju objekata i nabavku opreme, mašina i mehanizacije uključujući i traktore biće otvoren u junu i trajaće do septembra 2019.