Uskoro prva sredstva poljoprivrednicima iz IPARD fondova

Foto: MPŠV

Trenutni problem je brzina rešavanja podnetih zahteva

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je Srbiji na raspolaganju 175 miliona evra iz IPARD fondova, najavivši da će uskoro biti dodeljeni prvi ugovori srpskim poljoprivrednicima.

Nedimović je na Trećem zasedanju Odbora za praćenje implementacije pretpristupnog programa za ruralni razvoj istakao da je potpisan finansijski sporazum o odobravanju sredstava iz IPARD fondova za razvoj srpske poljoprivrede.

Vlada Srbije je, kako je naglasio, posle osam godina ispunila obećanje tako da će srpski poljoprivrednici konačno imati direktna finansijska sredstva iz Evropske unije, koja će biti upotrebljena potpuno transparentno.

Na javne pozive za podnošenje zahteva za odobravanje projekata za IPARD podsticaje pristiglo je dosta aplikacija, mnogo više nego u drugim evropskim zemljama, što nas raduje, istakao je ministar.

On je ukazao na to da je novi problem sa kojim se trenutno suočava Uprava za agrarna plaćanja obrada tih zahteva, i naveo da je do sada obrađeno samo njih 20.

Trenutni problem je brzina rešavanja podnetih zahteva i to koliko ćemo novca za početak moći da povučemo. Cilj nam je da transparentno iskoristimo sredstva do poslednjeg evra, naveo je Nedimović.

Foto: MPŠV

Predstavnik Evropske komisije i načelnik jedinice za pretpristupnu pomoć u oblasti poljoprivrede Lijam Breslin ponovio je da je Srbiji trenutno dostupno 175 miliona evra, i podvukao da je to značajan novac koji može pomoći razvoju srpske poljoprivrede.

Prvi koraci su sprovedeni, primili smo puno zahteva na osnovu javnih poziva. Zahteve su podnosili i poljoprivrednici i pravna lica iz poljo-prehrambene delatnosti. Uprava za agrarna plaćanja radi na njihovoj obradi, finansijski sporazum je potpisan, a prva sredstva će moći uskoro da krenu, rekao je Breslin.

Na današnjem Trećem zasedanju IPARD Odbora za praćenje glavna tema se odnosila na prve javne pozive za podnošenje zahteva za odobravanje projekata za IPARD podsticaje, koji su raspisani krajem 2017. i početkom 2018. godine.

Evropska komisija je, 20. januara 2015. godine, donela odluku o usvajanju predloga programa pretpristupne pomoći EU za ruralni razvoj Srbije za period 2014-2020. godine, a IPARD Odbor za praćenje je osnovan u skladu sa Okvirnim i Sektorskim sporazumom, 2015. godine, koji je prvo zasedanje imao početkom 2016. godine.